De werkloosheidscijfers zijn al een tijdje dramatisch in Oostende. Al maanden aan een stuk staan we in de top 3 in Vlaanderen van steden met het hoogst aantal werklozen. Vandaag is meer dan 10 % van de actieve bevolking werkloos.

In andere steden zien we een geleidelijke daling van het aantal werklozen maar in Oostende lukt het maar niet om de trend te keren. In oktober 2019 kwamen er opnieuw werklozen bij. We blijven met een werkloosheidsgraad van 10,2 % enkel nog achter Antwerpen. Ter vergelijking in Vlaanderen is het gemiddelde 5,9 %, in West-Vlaanderen 4,7 %.

In Vlaanderen daalt de werkloosheid bijna overal, gemiddeld met 4,7 %. Oostende gaat tegen die trend in en ziet de werkloosheid nog verder groeien.

Stijging het sterkst bij allochtonen

De stijging is te verklaren door een sterke toename van het aantal allochtonen die niet aan een job geraakt. De werkloosheid bij de autochtonen daalde wel maar door de stijging van 10 % bij de autochtonen wordt het totale cijfer negatief.

In de zomer vertelde schepen Charlotte Verkeyn nog dat het maar een tijdelijke stijging was door de instroom van schoolverlaters, maar dat telt niet meer voor de cijfers van oktober. De cijfers zijn vandaag slechter dan in 2018.

Welke maatregelen gaat de stad nu eindelijk nemen?

Op de gemeenteraad hebben we al een aantal mogelijke pistes gehoord van wat er nu zal gebeuren om eindelijk eens iets te doen aan deze hoge werkloosheidsgraad. Tot op heden worden die plannen niet concreet, Het Economisch Huis zou zich hiermee bezig houden, maar daar is nu een leegloop aan de gang.

De politiek in Oostende zal dringend maatregelen moeten nemen om de economie aan te zwengelen, want het gaat niet goed met Oostende op economisch vlak.

Heb jij onze app al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in