De luchthaven van Oostende heeft een prima maand achter de rug. Zo konden we een stijging van het passagiersaantal in februari noteren. Het steeg tot 21 409 ten opzichte van 19 159 in diezelfde maand vorig jaar.

Dat is een knappe stijging van 11,7%. De groei werd ondersteund door het positieve effect van de krokusvakantie. De Belg houdt zich vast aan een ‘break’ in die periode en daarbij komen Spanje met zijn costa’s en Canarische eilanden dan ook als favoriet uit de bus bij de Belgen. Zo meldde TUI fly dat er ook dit jaar opnieuw meer passagiers (+3%) hun weg vonden om regionaal te vertrekken vanuit Oostende.

Bovendien zag de luchthaven het aantal passagiers via chartervluchten verder toenemen met dank aan de succesvolle Europese voetbalcompetitie en daarnaast nam het aantal business jets ook verder toe ten opzichte van februari 2019.

Het groeicijfer werd enigszins beperkt door het stormweer tijdens het tweede weekend van februari. Hiermee werd een beperkt aantal vluchten vanuit de luchthaven van Oostende afgeleid naar alternatieve luchthavens in de buurt.

Cargo

De afgelopen maand heeft de cargo business een ijzersterk resultaat neergezet. Zo steeg het volume met 59,5% tot 2 496 ton ten opzichte van 1 564 ton in februari 2019. Het waren vooral de bestaande cargomaatschappijen die inzetten op én meer vluchten én grotere volumes.

In die afgelopen twee eerste maanden heeft de luchthaven al evenveel cargo volume afgehandeld in vergelijking met het volledige eerste kwartaal van 2019.

Voor de komende maanden blijven we evenwel voorzichtig. Het coronavirus heeft een impact op het passagiersvervoer. Zo merkt de sector op dat er een algemene daling is van de vraag naar het aantal tickets binnen Europa. Daarnaast zou het coronavirus ook wel eens een impact kunnen hebben op het cargovolume.  Enige nuance hierbij is wel dat de Aziatische markt op dit moment minder van belang is voor de luchthaven van Oostende.

Op het niveau van ‘stipte vertrekken’ (OTP of on time performance) noteren we deze maand een verbluffend resultaat; de OTP verbeterde naar een resultaat van 97% ten opzichte van 95,5% in februari 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in