Stad Oostende heeft beslist dat de winterterrassen dit jaar al extra vroeg geplaatst mogen worden. Eigenaars met een permanent open terras kunnen vanaf vandaag (2 oktober) een aanvraag indienen. Bij alle permanente terrassen (open, overbouwd of gesloten) kunnen de uitbreidingen die werden toegelaten omwille van corona, ook blijven staan tot 31 januari 2021.

De voorbije maanden kregen in totaal 239 Oostendse horecazaken een vergunning om hun terras uit te breiden. Half september werd al beslist om alle uitgebreide terrassen te verlengen tot en met zondag 1 november.

In Oostende kunnen horeca-uitbaters een vergunning aanvragen voor vier types terrassen: tijdelijke open terrassen (zomerterrassen), permanente open terrassen, permanente overbouwde terrassen (waarvan het dak en de ramen verwijderd kunnen worden) en permanente gesloten terrassen met een vaste constructie. De laatste twee categorieën blijven sowieso het hele jaar staan.

Vervroegde winterterrassen

Voor depermanente open terrassen heeft Stad Oostende beslist dat uitbaters vanaf nu al toelating kunnen aanvragen om hun terras om te vormen naar een ‘winterterras’. Dat betekent dat het terras een tijdelijk gesloten karakter krijgt en in een kerstkleedje wordt gestoken. De winterterrassen worden dus toegelaten tussen 2 oktober en 31 januari. Dat betekent een periode van 4 maanden in plaats van de gebruikelijke twee maanden.

En er is nog goed nieuws: alle uitbaters van terrassen die permanent op het openbaar domein staan, mogen de eerder goedgekeurde uitbreiding laten staan tot 31 januari 2021. Dat betekent dat de ‘coronaterrassen’ die bij de permanente terrassen horen (open, overbouwd of overdekt), dus zeker al tot volgend jaar kunnen blijven staan. Voor alle tijdelijke terrassen,al dan niet met corona-uitbreiding, lopen de vergunningen dit jaar af op 1 november.

Veilige horecabeleving in de wintermaanden

“De horeca heeft alles op alles gezet om, ondanks deze coronacrisis, er toch nog een goed zomerseizoen van te maken”, aldus schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw. “Intussen komen de wintermaanden eraan en is het coronavirus nog steeds niet definitief verslagen. Stad Oostende blijft de horeca ondersteunen met extra maatregelen, in warme en in koude dagen, zodat we steeds veilig op café en restaurant kunnen.”

“Door vanaf nu ook al de winterterrassen toe te laten, kunnen we opnieuw steun geven aan de zwaar getroffen horeca tijdens de corona-lockdown”, zegt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn. “Dit is een extra tegemoetkoming die toch één en ander kan goedmaken, zeker met de belangrijke periode van de kerstdagen in het vooruitzicht.”

“De horeca is een steunpilaar voor de Oostendse economie. De sector heeft het zwaar te verduren gehad en kan vandaag nog niet op volle toeren draaien”, besluit schepen van Omgeving Kurt Claeys. “Het is onze plicht om, zonder administratieve lasten, de drempels van corona zo veel als mogelijk weg te werken. Meer ruimte in de wintermaanden geeft kansen om extra te genieten van culinair Oostende.”

Winterterras aanvragen

Een aanvraag indienen voor een (vervroegd) winterterras gebeurt zoals steeds bij de dienst Handhaving & Toezicht van Stad Oostende. Voor ondersteuning en meer informatie, kunnen handelaars terecht bij het Economisch Huis Oostende.

Al het nieuws uit Oostende direct op jouw smartphone?

Installeer nu onze gratis app zowel beschikbaar voor Android als voor Apple.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in