Het gaat niet goed met de Vlaamse winkelstraten in het algemeen, het aantal winkels daalt overal. In Oostende is de daling opnieuw groter dan elders, enkel Hasselt doet nog slechter in Vlaanderen.

21,4 % minder winkels dan in 2009, dat blijkt uit cijfers die De Tijd publiceerde. E-commerce en het succes ervan is een stuk van die verklaring, daarnaast is de moeilijke toegankelijkheid tot het centrum ook een grote drempel. Het aantal passanten neemt in alle winkelstraten af maar Oostende wordt hard getroffen.

Bovendien zijn de huurprijzen zo hoog opgelopen in de laatste jaren zodat het voor starters bijna onmogelijk is om iets te openen op een goeie locatie.

Het is vooral bruin- en witgoed, de oude elektrowinkel die in sneltempo aan het verdwijnen is. Ook winkels rond huishoudelijke artikelen en hobby-winkels hebben het erg moeilijk.

Torhoutsesteenweg en Alfons Pieterslaan als extremen.

Nergens in Oostende is de daling van het aantal winkels zo goed te zien als in de Torhoutsesteenweg, het stuk tussen Petit-Paris en de Elisabethlaan en in de Alfons Pieterslaan.

De leegstand in die straten is bijzonder hoog, waardoor het ook voor nieuwe initiatieven niet aantrekkelijk is om nog daar te trekken.

Ooit waren dat gezellige winkelstraten maar die zijn de laatste jaren fel veranderd. De Torhoutsesteenweg verloor winkels in een razend tempo.

Meer grote winkels en ketens in de plaats.

Het is niet allemaal kommer en kwel, het aantal winkelketens in Oostende zit dan weer in stijgende lijn. Dat betekent ook dat de winkeloppervlakte van die winkels een stuk groter is dan de kleinere winkels die er voorheen waren.

In Oostende zitten bijna alle grote winkels geconcentreerd op de Torhoutsesteenweg met de extra komst van Decathlon, Mediamarkt en Albert Heijn wordt het daar nog drukker dan voorheen.

Wat doet het stadsbestuur hiermee?

Voorlopig zitten ze nog in de ontkenningsfase want daar wordt gesteld dat de leegstand net aan het dalen is. Dat blijkt dus niet te kloppen, wat wel een feit is, dat is dat winkels omgevormd worden tot woningen.

Hierdoor daalt op papier het aantal leegstaande panden die als winkel gecatalogeerd staan. Als Oostende wil blijven inzetten op de shopping-stad aan zee dan zal er toch iets moeten veranderen.

Heb jij onze app al?

Wil jij als eerste al het nieuws uit Oostende direct op je smartphone? Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in