Op de gemeenteraad van vanavond kwam de vraag hoeveel steun er naar de lokale economie is gegaan van de 1,1 miljoen euro die voorzien werd. Het Economisch Huis kreeg dit geld van het stadsbestuur om alle kosten die gemaakt zijn rond de coronamaatregelen te betalen. Van dit budget zou er ook een stuk voorzien worden voor de lokale ondernemingen, maar hoeveel geld er effectief naar de lokale ondernemingen is gevloeid is onduidelijk.

Het Economisch Huis in Oostende bestaat ondertussen al 14 jaar. Het werd opgericht om de lokale economie een boost te geven. In realiteit is het een geldverslindend vehikel dat al jaren niet naar behoren functioneert. Er werd bij het aanstellen van de nieuwe bestuursploeg grote kuis gehouden en veel mensen die jarenlang in dienst waren werden bedankt voor hun voornamelijk niet-bewezen diensten.

Sindsdien is het een komen en gaan van personeel in het Economisch Huis. De resultaten van dit project zijn op zijn minst heel erg triest te noemen. Zo blijft Oostende constant in de top drie van steden met hoogste werkloosheid, verdwijnt het aantal winkels (al van voor corona) snel en is de horeca de laatste jaren gedecimeerd.

Wat doet het Economisch Huis dan eigenlijk wel? Het zou nieuwe bedrijven moeten begeleiden om in Oostende op te starten maar in realiteit gebeurt dat helemaal niet.

Verhuis en nog meer budget

In 2021 krijgt Het Economisch Huis een flink budget erbij, hun jaarlijkse dotatie stijgt naar 1,9 miljoen euro. In 2020 was dat nog “maar” 1,1 miljoen euro, er komen dus een heel pak middelen bij. Dit hogere budget is nodig omdat het Economisch Huis in de loop van 2021 verhuist naar een nieuwe locatie waar gevoelig meer huur betaald zal worden. Ook komt er extra geld voor zowel het bestaande als voor nieuw personeel.

Crombez was bijzonder kritisch over deze verhoging van het budget en hij vraagt zich af waar die middelen naartoe gaan. Dienen deze nog wel om de lokale economie te ondersteunen? 

Coronabudget nauwelijks voor lokale economie maar in zakken van Het Economisch Huis

Hoeveel hebben de lokale handelaren en bedrijven die getroffen zijn door corona nu ontvangen? Daar kan niemand op antwoorden. Er werd 1,1 miljoen euro voorzien maar het lijkt erop dat er maar een fractie naar de lokale economie is gevloeid. Vandaag kan niemand becijferen waar het geld echt naartoe is gegaan. Wel weten we dat het geld op de rekening kwam van het Economisch Huis, terwijl we van verschillende handelaren te horen kregen dat ze niets konden krijgen bij het Economisch Huis….

Het lijkt dus vooral een duur project te zijn dat de Oostendenaar jaarlijks veel geld kost ten opzichte van een zeer laag rendement…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in