Gisterenavond stuurde burgemeester Tommelein een opmerkelijk tweet de wereld in. De burgemeester is kwaad door het grote aantal aanvragen van eigenaars van een tweede verblijf, om een belastingverlaging te krijgen op hun tweede verblijf.

In Oostende betaalt iedereen die hier een tweede verblijf heeft een taks daarop, die taks is 1.000 euro per jaar. In ruil voor die taks mogen ze gebruik maken van alles wat de stad te bieden heeft, inclusief ophaling van afval.

Nu de burgemeester terecht heeft opgeroepen aan tweedeverblijvers om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet naar Oostende af te zakken, kreeg hij van talrijke eigenaars van een tweede verblijf de vraag om de belasting te verlagen.

De burgemeester kan het egoïsme van die mensen niet begrijpen. Hij vindt het laakbaar dat in zulke tijden vooral aan centen wordt gedacht.

25 REACTIES

 1. Wij hebben ook een tweede verblijf maar denk er niet aan om onnodige verplaatsingen te doen. Het zal zoveel mooier zijn als we weer terug naar Oostende mogen komen. Gezondheid voor alles!!! Ben blij met de faciliteiten van de stad aan zee en hoop dat deze moeilijke tijd snel voorbij zal zijn en dat iedereen gezond blijft. 😍💖

 2. Natuurlijk zeer egoïstisch van bepaalde tweede verblijvers, ze denken alleen maar om munt uit de crisis te slaan in plaats van de zorgsector te steunen.

 3. Wij hebben ook tweede verblijf in het binnenland ,mogen er ook niet naartoe ,maar geen haar op ons hoofd die nu denkt aan de verloren centen terug te eisen ,Gezondheid primeert toch???, en als ge geen tegenslag kunt voorzien ,dan is het tweede verblijf het eerste dat weggaat ???

 4. Beste Tommelijn en oostendenaars wij als tweede blijvers spenderen ons vakantiebudget in eigen land ,in oostende nu als jullie naar het buitenland gaan en de reis gaat niet door zeggen jullie dan ook ik ben solidair en moet mijn geld niet terug wel dit is voor ons hetzelfde wij hebben ook onze vakantie betaald en deze is geanuleerd. Ik heb de indruk dat de mensen die hier zo een antwoord hebben gegeven wat jaloers zijn

 5. Beste mijnheer Tommelein,
  We houden ons zonder meer aan de Corona-maatregelen. Maar mocht je zelf iets genuanceerder opgeroepen hebben om niet naar de kust te komen i.p.v. te zeggen “2e verblijvers, jullie zijn hier niet welkom !” dan zou je nu minder verzoeken gekregen hebben om een deel van de verblijftaks terug te storten. Niet je verzoek was onredelijk, wel de manier waarop !!!

  • Inderdaad Frans, u haalt mij de woorden uit de mond! Dat er maatregelen genomen worden, is (hoewel een beetje veel te laat) noodzakelijk. Op alles moet men taks betalen, zo ook op tweede verblijf. Als men dan geen gebruik maakt van dat tweede verblijf moet men niet klagen, dat het “verloren” geld is, maar als men niet mag gaan; NIET WELKOM is, dan is dat geen keuze en is het de facto verloren geld en zou het netjes staan als mensen een gedeelte terug krijgen. Dat hoeft niet a la minute, dat zou ook in een vermindering op volgend jaar kunnen zijn én het zou wel zo netjes staan! Maar dan de manier waarop…. die was botter dan bot! Meneer Tommelein vergeet schijnbaar dat de tweede verblijvers jaarlijks de kust goed spekken. Wat toeristen en 2de verblijvers jaarlijks aan geld achterlaten daar vaart de kust héél wel bij. Ik durf zelfs te beweren, dat 2de verblijvers heel wat meer geld achter laten dan toeristen, omdat de frequentie dat zij daar zijn heel wat meer en langer is dan de gemiddelde toerist. Ik spreek uit ervaring, wij zijn 2de verblijvers! Om dan ons, de 2de verblijvers, zó toe te spreken vind ik niet enkel onzettend bot, maar ook kleinerend, zeer ondankbaar en respectloos!

 6. Inderdaad Frans, je bent me net voor met je reactie. Ik ben geen 2de verblijver maar stond toch ook versteld van de manier waarop hen gezegd werd om niet naar hier te komen. Als Oostende welvarend wil blijven zullen onze handelaars deze mensen nog hard nodig hebben. En ja…in de verblijftaks zit de ophaling van het huisvuil maar wanneer moeten zij dit buitenzetten? Het mag pas maandagmorgen. De meesten zijn dus verplicht om het mee naar huis te nemen of te deponeren in de ondergrondse containers die niet gratis zijn en vaak vol of buiten gebruik. Ik ga volledig akkoord met de oproep om thuis te blijven in deze moeilijke tijd, maar de manier waarop was niet oké. Ik ben er ook van overtuigd dat de meesten dan geen vermindering van de verblijftaks zouden gevraagd hebben.

 7. Inderdaad Frans. Helemaal eens.
  En als we dan al met te veel zijn, waarom wordt er dan nog zoveel bijgebouwd ? En de meeste zijn luxe appartementen, dus dat is niet voor de modale Oostendenaar, maar om nog meer kapitaalkrachtige 2de verblijvers aan te trekken. Een slimme zet om de kassa te vullen. Ik heb altijd geleerd: je moet het geld halen waar er geld is. En dat lukt meneer Tommelein goed, hij mag alleen de fout niet maken ze weg te jagen.

  • Heel juist ik heb altijd in de horeca gewerkt en de tweedeverblijvers en dagjestoeristen waren onze grootste klanten ook meestal de aangenaamste en die spenderen hun centen waar ze ook hard voor gewerkt hebben , niet de oostendenaars die ik vaak een hele middag tafeltjes zag zitten met een tas koffie en 3 kannen water ,

 8. Versta de teleurstelling dat mensen niet naar onze mooie kust kunnen komen maar een paar weekends niet kunnen komen is geen jaar vakantie die verloren is er komen nog veel mooie dagen , jammer genoeg kan je buiten een wandeling maken ,ook niet veel meer komen doen ook terrasjes zijn dicht net als de winkels . Dus je zit binnen gezien er buiten je wandeling niet veel meer kan gedaan worden .En je loopt risico als iedereen naar de kust komt op een grotere kans om corona virus te betrappen als je hoort hoeveel doden er al zijn en hoe ziek je ervan kan worden wie wil nu die risico lopen .

 9. Voor mij is het duidelijk in crisis (nood) zijn 2de verblijvers niet welkom in Oostende ,
  Je mag geld uitgeven , belastingen betalen maar in nood word je gedumpt !

  Stonden op punt een appartement te kopen in een van de vele nieuwbouw projecten.
  Dit gaan wij dus niet meer doen. En wij zijn niet alleen.
  Tommelein je bent goed bezig!

 10. Tommelijn denkt natuurlijk aan zijn kiezers en tweede verblijvers kunnen toch niet kiezen …wat hij echter vergeet is dat veel tweede verblijvers op termijn in Oostende komen wonen en dit niet zullen vergeten ,succes in de toekomst gewenst

 11. De overgrote meerderheid van de tweede verblijvers vraagt zelf niets en blijft weg, zoals gevraagd. Ik begrijp die hetze niet. Heel die anti-tweede-verblijvers campagne is in gang gezet door een domme tweet van de burgemeester. Andere Oostendenaars hebben toch geen zaken met mails die een aantal tweede verblijvers stuurden naar het stadsbestuur. Spijtig dat de burgemeester – hij is ook burgemeester voor de tweede verblijvers nota bene – door zijn ongenoegen in het openbaar te ventileren, bevolkingsgroepen tegen elkaar heeft opgezet. Hopelijk trekt hij hieruit zijn lessen. Vroeg of laat komen we terug en gaan we ook weer bijdragen aan de handel en nijverheid van ons geliefd Oostende.Want buiten toerisme stelt Oostende niet meer veel voor. Inderdaad. Visserij kapot, maalboten weg, verouderde bevolking, , … Wat blijft over: bouwprojecten, Grote Post, Winter in het park, Lichtstraat, Theater aan zee …. toch bedoeld om mensen naar Oostende te lokken. En dan nu maar de ezelsstamp uitdelen… Ben blij dat tweede verblijvers ook reageren. We moeten niet in ons gezicht laten spuwen.

 12. De horeca in Oostende en elders aan de kust heeft veel te danken aan de tweede verblijvers.Wij spenderen toch een aanzienlijk vakantiebudget hier aan zee,geld dat we niet naar het buitenland dragen.De werkgelegenheid en de belastingen varen er dus ook weer wel bij hier in België. Mensen die dus kappen op de tweedeverblijvers als zouden zij alleen op geld belust zijn en als zouden zij arrogante rijkaards zijn ,die zijn in mijn ogen niet goed bezig.Ik zou het dus ook kunnen appreciëren indien we eventueel volgend jaar een waardebon van de stad Oostende zouden ontvangen om dan bij de plaatselijke middenstand te spenderen zodat iedereen er nog iets aan heeft

 13. Idd. Het kon iets vriendelijker geformuleerd worden door de kustburgemeesters en de gouverneur..zo maak je geen vrienden.

 14. Tweedeverblijvers worden later vaak “aangespoelde” inwoners. We hebben alle begrip voor de maatregelen maar de uitdrukking:”het is de toon die de muziek maakt” gaat hier zeker op.
  De werkloosheidcijfers in Oostende kent een dramatische stijging. daar komen de cijfers van april nog bij. De horeca gaat enorme klappen krijgen zonder de besteding van tweedeverblijvers.
  De manier waarop de burgemeester de mensen tegen elkaar lijkt op te zetten verdient niet de schoonheidsprijs.
  Hopelijk zijn we snel weer welkom. Ik ken een aantal horecaondernemers die daar zeer blij mee zijn.

 15. Misschien is het idee van Knokke nog niet zo slecht ! Geef de tweede verblijvers een waardebon om op te doen in hun eigen kustgemeente ! Zo raakt de economie terug op gang! En een beetje respect voor de mensen met een tweede verblijf zou ook niet misstaan! Als we in de zomer niet meer zouden verteren, dan zullen ze wel anders piepen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in