De drie grote vakbonden hebben voor nu vrijdag een algemen staking afgekondigd bij alle diensten van het stadspersoneel. De staking komt er na de aankondiging dat er een aantal diensten in Oostende geprivatiseerd zullen worden.

Het is vooral de aankondiging van Tommelein, die het nieuws bekend maakte op een persconferentie alvorens het personeel in te lichten, die kwaad bloed heeft gezet bij de vakbonden. Het stadsbestuur wil dat de catering, de aanvullende thuiszorg en de gezinszorg niet meer zelf organiseren. Volgens Tommelein behoort dat niet tot de kerntaken van een stad.

De plannen die Tommelein bekend maakte zullen ervoor zorgen dat er 127 jobs sneuvelen bij het OCMW in Oostende. 44 jobs op niveau C en 83 jobs bij niveau E. Deze reorganisatie moet bovendien al tegen 1 januari 2021 afgerond zijn. Tommelein maakt zich sterk dat er geen ontslagen zullen vallen. Hij verwacht dat heel wat mensen vrijwillig zullen overstappen naar de nieuwe werkgever die het contract in de wacht sleept.

Mensen die niet overstappen zullen begeleid worden en voor die mensen zal een oplossing gezocht worden binnen de organisatie, volgens Tommelein in Het Nieuwsblad.

Acties en nu ook staking

Afbeeldingsresultaat voor stadhuis oostende

Zodra het nieuws over de privatisering bekend werd gemaakt ontstond er hevig protest. Het personeelsrestaurant is al sinds vorige week gesloten waardoor brandweer, politie en stadsdiensten niet langer kunnen gaan eten in het restaurant. Het restaurant blijft gesloten tot 13 december.

Nu raakte dus ook bekend dat er een stakingsaanzegging werd ingediend door de drie vakbonden. De staking is ingepland voor nu vrijdag en de vakbonden roepen op aan al het personeel van de Stad Oostende om het werk neer te leggen. In totaal werken er 1.750 mensen voor de stad. Hoeveel mensen zullen meestaken en wat de impact op de dienstverlening zal zijn, dat is nog onduidelijk.

De vakbonden zijn bang dat dit pas een eerste fase van privatisering is, nu gaat het over het OCMW maar wat is het volgende? Dat zorgt voor veel onrust bij het personeel we verwachten dan ook een grote bereidwilligheid om vrijdag te staken tegen de geplande hervormingen.

Om hun actie kracht bij te zetten organiseren ze vrijdag een optocht van het Sociaal Huis naar het Stadhuis in Oostende.

Al meer dan 2.700 Ostendenaars installeerden onze app, heb jij hem al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in