De komende jaren wordt Oostende geleidelijk van fiber voorzien en krijgt een groot aantal gezinnen en bedrijven toegang tot het vaste communicatienetwerk van de toekomst. Daarmee is Proximus de eerste operator die fiber niet alleen in nieuwe verkavelingen brengt, maar ook helemaal doortrekt tot in bestaande woningen. Tegen eind 2022 zal Proximus dekking bieden aan meer dan 40.000 woningen en bedrijven in Oostende.

Proximus brengt fiber binnen in woningen en bedrijven

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze kunnen rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit biedt.   Fiber is bovendien de ideale oplossing voor professionele klanten: ze benutten alle mogelijkheden van de digitale economie en blijven concurrentieel, wendbaar en innovatief dankzij toekomstzekere, betrouwbare en schaalbare technologieën. De vele voordelen van fiber vergemakkelijken bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en technologieën zoals artificiële intelligentie, data analytics, verbonden objecten of VR.

Een hoogperformant netwerk dat deze toepassingen ondersteunt, is nodig. In de komende jaren zal het dataverkeer immers exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het ‘internet of things’. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

Daarom lanceerde Proximus, al jaren pionier op het gebied van fiber, in december 2016 het investeringsplan ‘Fiber for Belgium’, om fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In maart 2020 kondigde Proximus een aanzienlijke versnelling aan, door investeringen te vervroegen en actief op zoek te gaan naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Tegelijk werd ook de voorziene dekkingsgraad verder uitgebreid, met als einddoel een nationale fiberdekking van minstens 70% te realiseren.

De uitrol van fiber luidt tevens een nieuwe fase in voor de digitale omwenteling in Oostende. Dankzij fiber krijgen inwoners en bedrijven toegang tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en de tewerkstelling in de stad en de regio ten goede zal komen. Dit vaste netwerk van de toekomst opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor de verdere digitalisering van Oostende als ‘smart city’. Op termijn zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, vergelijkbaar met water of elektriciteit.

foto van iemand die gequote wordt

We zijn zeer blij dat we vandaag onze toekomstplannen voor fiber in Oostende uit de doeken kunnen doen. De voorbije jaren hebben we het tempo van onze uitrol geleidelijk aan opgedreven en eerder dit jaar kondigden we een ware kwantumsprong aan, waardoor we nu nóg sneller en breder kunnen gaan. Binnenkort zullen inwoners en bedrijven in verschillende delen van Oostende zelf kunnen ontdekken hoe fiber de ultieme breedbandervaring biedt om te surfen, te streamen, te gamen en te werken tegen de snelheid van het licht. Ons fibernetwerk is bovendien een open netwerk, waarop alle andere operatoren welkom zijn om diensten aan te bieden aan hun klanten.

Geert StandaertChief Technology Officer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in