De dreiging om alleen te zijn en geïsoleerd te raken, is voor veel mensen met een beperking een dagelijkse realiteit. De huidige coronacrisis maakt de situatie nog moeilijker. Stad Oostende zal een team van buddy’s inzetten om hieraan tegemoet te komen.

Mensen met een beperking doen vaak veel moeite om hun vriendenkring te onderhouden. Maar door hun beperking dreigen ze toch sneller aan de zijlijn te staan. Het vraagt heel wat moed en psychische weerbaarheid om hiermee om te gaan. Tijdens deze coronacrisis vielen bovendien veel ondersteunende en begeleidende diensten zoals de poetsdienst of kinesitherapeuten weg. De verplichte sociale afstand belemmert mensen ook om te hulp te springen. Sommige personen met een beperking zijn volledig op zichzelf aangewezen.

Buddy’s

Vanaf maandag 18 mei versoepelen een aantal van de coronamaatregelen. Ambulante en mobiele begeleiding van mensen met een beperking kan dan voorzichtig opnieuw opstarten. Huisbezoeken worden opnieuw mogelijk en mensen met een beperking mogen zich laten begeleiden tijdens het winkelen. Op hetzelfde moment startte Stad Oostende een buddyproject op.

Buddy’s zijn getrainde en goed geïnformeerde vrijwilligers die gekoppeld worden aan één persoon. Ze krijgen tips over hoe ze best omgaan met de specifieke beperking van elke persoon. Zo is het belangrijk om alles te verwoorden voor iemand met een visuele beperking. Mensen met een auditieve beperking moeten steeds je gezicht kunnen zien tijdens een gesprek. Deze vriendschappelijke relatie geeft mensen vertrouwen om de wereld opnieuw tegemoet te gaan.

Digitale communicatie

Door het blijvend gevaar op besmetting met het coronavirus zit ongedwongen met elkaar omgaan er voorlopig nog niet in. Het onderlinge contact kan enkel volgens de voorzorgsmaatregelen. Ook daar worden de buddy’s op voorbereid: een babbel aan de telefoon, een mondmasker dragen tijdens een stoepbezoek of de nodige afstand houden tijdens een wandeling. Ook helpen bij de boodschappen gebeurt op een veilige manier.

Zelfs de grootste tegenstanders ontdekten de voorbije weken de voordelen van de digitale communicatie. Videochatten, sms’en, WhatsApp, … een kort berichtje kan de isolatie doorbreken en een glimlach op het gezicht toveren. Ook dit kan de taak zijn van de buddy. Een ouderwetse handgeschreven en persoonlijke brief opsturen, voldoet ook aan de maatregelen.

Oproep

Stad Oostende contacteert alle mensen die zich als vrijwilliger voor ‘Oostende helpt!’ hebben opgegeven. Daarnaast hopen we met deze oproep ook extra mensen te bereiken. De mensen met een beperking die in eenzaamheid vertoeven, worden actief opgespoord via organisaties in de thuiszorgsector en via de mutualiteiten.

Interesse om een buddy te zijn voor iemand met een beperking? Stuur je gegevens door naar buddy@oostende.be voor alle concrete afspraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in