Op 23 juni had Stad Oostende op de ‘Dag van de Mantelzorg’ de vele mantelzorgers in Oostende graag in de bloemetjes gezet en een hart onder de riem gestoken. Helaas verstoorde ook hier de coronacrisis deze plannen.

Maar al mag corona ons beletten om de nodige toeters en bellen uit de kast te halen, toch vinden we het belangrijk om mantelzorg toch even extra aandacht te schenken.

Niemand minder dan Oostendenaar Augustijn had ‘peter’ geweest van dit initiatief. Maar nu hij ons op de ‘Dag van de Mantelzorg’ geen liedjes zal kunnen brengen, belden we hem op voor een kort gesprek in de plaats.

Mantelzorg overkomt je

Maar Augustijn is zich bewust dat mantelzorg uiteraard nog iets anders is. Mantelzorg is immers geen professionele zorg zoals Augustijn die kreeg in het ziekenhuis. Mantelzorg is bovendien ook geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest en dat vanuit een organisatie wordt ondersteund. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal. Veel mensen zijn actief als mantelzorger, soms zonder dat zelf te weten.

Augustijn pikt hier meteen op in:

Zowel in mijn familie als in mijn vriendenkring ken ik twee mantelzorgers. Wat me opvalt is dat er geen ‘twijfel’ mee gemoeid is. Je kiest er inderdaad niet zélf voor en wordt erin gerold, maar zoals ik dat bij hen zie, kwam daar bovendien nooit enige aarzeling bij te pas. Het betekent méér werk en moeite, maar ik merk dat het een deel, zelfs een doel van hun leven is geworden. De zorg die ze geven maakt hun leven letterlijk ‘nuttig’.

Zorg voor elkaar

De ideale soundtrack voor de ‘Dag van de Mantelzorg’ had ongetwijfeld de cover van Sting’s ‘Fragile’ geweest die hij in het begin van de lockdown in elkaar stak. In zijn intieme West-Vlaamse versie ligt de klemtoon op het zorgen voor elkaar. En dat past eigenlijk wonderwel in dit verhaal!

Omdat hij dit nummer op 23 juni niet live kan brengen, geven we hier tekst en muziek even mee. En wat ons betreft is de versie van Augustijn béter dan het origineel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in