Vandaag verscheen in KW.be een artikel over de volgende fase in de juridische strijd rond het “Hotel Du Louvre”. Een rechter heeft de Stad Oostende en Desimpel Construct nu verplicht om te betalen.

Hotel Du Louvre

In 2004 beslist de stad om het gebouw te verkopen aan Desimpel Construct. Die mag het gebouw slopen en en er een nieuw appartementsgebouw plaatsen van 17 meter hoog.

Desimpel Construct vraagt in die tijd verschillende malen de sloopvergunning voor het gebouw aan, meerdere malen krijgen ze die ook. Het zijn de buren en actiecomités die er op hun beurt telkens voor zorgen dat de vergunningen voor de sloop telkens worden ingetrokken.

Het stadsbestuur heeft ondertussen al drie keer een bouwvergunning voor een nieuw appartementsgebouw afgeleverd. Dit terwijl de stad goed wist dat de buurt geen nieuw appartementsgebouw op deze plaats wou.

Nieuwe stap

De zaak verscheen voor het hof van beroep in Gent. Die stelt dat de stad Oostende een fout heeft gemaakt (niet als een normaal en voorzichtig bestuur, volgens kw.be) bij het toekennen van de sloop- & bouwvergunning voor het appartementsgebouw in 2018.

Dit omdat er in 2015 al werd gesteld door de rechtbank dat een dergelijk groot gebouw ruimtelijk niet aanvaardbaar is. Stad Oostende legde dat besluit naast zich neer.

Veroordeeld voor verkrotting

Stad Oostende en Desimpel dragen volgens het hof van beroep een grote verantwoordelijkheid in de verkrotting van “Hotel du Louvre”.

Afbeeldingsresultaat voor hotel du louvre oostende
Hotel Du Louvre in betere tijden.

Gevolgen

Door deze uitspraak moet stad Oostende en Desimpel Construct nu een serieuze schadevergoeding gaan betalen.

De buren krijgen 42.000 euro als schadevergoeding, de kosten van de rechtszaak en advocaten van de bewoners moeten worden betaald.

Gebouw binnen de 30 dagen waterdicht

Door het arrest moet Desimpel Construct het gebouw, nu binnen de 30 dagen na het vonnis, waterdicht maken. Doen ze dat niet dan moeten ze een dwangsom van 500 euro per dag betalen.

En nu?

Het gebouw is sinds 2004 aan het verloederen en het is in bijzonder slechte staat. Dit gebouw restaureren lijkt een titanenwerk te worden.

Benieuwd wat de volgende stap zal zijn.

Dit is wat Tommelein in 2014 over het dossier te vertellen had.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in