Sinds een paar dagen woedt er een discussie over de standbeelden ter ere van Leopold-II, ook in Oostende is er een groot standbeeld van Leopold-II. In Oostende heeft Leopold-II heel wat invloed gehad, denk maar aan het Leopold-park en het Thermae Palace. De burgemeester wil sensibiliseren maar wil de standbeelden niet verwijderen.

Oostende wil bordjes bij de standbeelden plaatsen om meer duiding te geven bij de standbeelden maar is niet van plan om de standbeelden weg te halen. Leopold-II heeft voor de ontwikkeling van Oostende veel betekend volgens Tommelein. Hij vindt het belangrijk dat er strijd gevoerd wordt tegen racisme maar vindt het niet nodig om het standbeeld aan de 3 Gapers weg te halen.

Eerder deze week werd er een petitie gestart die ondertussen al meer dan 5.000 handtekeningen verzamelde om het standbeeld te verwijderen. Het stadsbestuur heeft een standpunt ingenomen en wil meer duiding geven bij het standbeeld maar verder zal er geen actie ondernomen worden.

13 REACTIES

 1. Heeft onze burgemeester dan het boek “King Leopold’s Ghost” van Adam Hochschild niet gelezen? Verslag van genocide en verminking in functie van persoonlijke verrijking, Congo was toen persoonlijk bezit…Ik denk de enige case in de wereldgeschiedenis, dat verdient een standbeeld.
  Hij betekende inderdaad iets voor Oostende, maar had hij hier niet een…Zo werd Oostende een uitvalhoek voor zijn luister en zwier.

  • Een standbeeld is een beeld van een of meer mensen of andere wezens dat ter ere of ter nagedachtenis van iemand of iets in het openbaar is neergezet, vaak op een voetstuk of sokkel.

   Til hem toch van zijn paard , zet hem in een gevangenis ernaast. Hij heeft immers maar liefst 15 miljoen mensen gedood….

   Eren is dus teveel. Erover nadenken is belangrijk.
   Verplaats hem van z’n paard , in een kooi ernaast.

 2. als men het standbeeld wilde verwijderen dat moest dat veel vroeger gebeurd zijn.Hij heeft inderdaad veel mensen vermoord maar als ik mij goed herinner hebben ook de Nederlanders,Franse en Engelse dat in hun kolonies gedaan. En dan vergeet ik nog Amerika met al zijn slaven.
  Het standbeeld is nu ingeburgerd in Oostende laat het nu maar staan.

 3. laten staan met een serieuze uitleg. We mogen niet in de val trappen dat symbolen verwijderen (niet alleen Leopold II, maar ook zwarte piet bvb) het probleem zullen oplossen. Dat is een gemakkelijk excuus om niets te veranderen!

 4. Door een standbeeld te verwijderen verander je de geschiedenis niet. Een bordje met toelichting houdt de herinnering (welke dan ook) levend. Mooi laten staan.

 5. Indien alle standbeelden moeten verwijderd worden van wie bloed aan zijn handen heeft, zullen er niet veel meer overblijven. Een standbeeld is een getuigenis uit het verleden. Het verleden is geschiedenis, en men moet met het verleden leren leven. En er vooral uit leren. Geen zwart-wit denken, maar nadenken door lessen te trekken uit bvb. de beeldenstormen en de boekverbrandingen in de geschiedenis. Waarom die mensen dat toen deden. Dat die iconoclasten religieuze fanatici of nazi’s waren, mensen die hun haat koelden met vernielingen. Moeten we ons niet afvragen wie de mensen zijn die vandaag beelden willen neerhalen en wat hun bedoelingen zijn. Waar boeken verbrand werden duurde het niet lang vooraleer men mensen verbrandde. En ik vrees dat hetzelfde geldt voor het vernielen van standbeelden. Ik durf wedden dat er meer dogmatisch denken achter schuilt dan vrijelijk denken.

 6. Weghalen heeft geen nut het hoort bij de geschiedenis, maar laat er opnieuw een emmer rode verf over kieperen, zoals iemand dat een tijd geleden gedaan heeft.

 7. Maakt deel van patrimonium Oostende. Wij zijn niet in die landen waar men breekt ! Wie zijn die groepjes dat willen beslissen : iconoclasten !

 8. Dat is zoals , straatnamen , dok namen wat nog ? Alles laten zo als t is. En misschien proberen de schuldigen van vandalisme te pakken en streng te straffen. Maar dat laatste is er tegenwoordig ook al niet meer bij.

 9. Dergelijke monumenten zijn deel van onze geschiedenis en in plaats van ze af te breken, zouden we door ze te laten staan met de nodige duiding kunnen tonen dat we er ook kunnen van leren, We kunnen er ook naar kijken als kunst , voor dergelijke monumenten gaan we naar het buitenland om ze te bewonderen, Mochten ze alle beelden, monumenten weghalen in Rome en vele andere steden over de ganse wereld die een zelfde geschiedenis hebben, zou er niet veel meer te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in