Gisteren werd het standbeeld van Leopold-II beklad met rode verf, vanochtend bleek dat het standbeeld voor de tweede keer in twee dagen opnieuw met verf werd beklad. Waar het gisteren nog rode verf was, dan kreeg het standbeeld vandaag een gele laag verf over zich heen.

De stadsdiensten hebben gisteren de hele dag gewerkt om de rode verf die werd aangebracht te verwijderen. Het standbeeld was in ere hersteld maar dat heeft niet lang geduurd. Vandaag zijn de diensten van de Stad Oostende al aan het werk om de gele verf te verwijderen.

Björn Anseeuw reageert op het vandalisme “Een debat voor je niet door met potten verf te gooien”. Opnieuw werd het monument aan de Drie Gapers, dat verwijst naar Leopold II, beklad met verf. “Ik vind niets boeiender dan een grondig meningsverschil. Het leidt vaak tot nieuwe inzichten. Voor vandalisme kan ik geen enkel begrip opbrengen.” En als je het mij vraagt: ik ben ervan overtuigd dat je de geschiedenis beter vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken belicht, in plaats van ze te herschrijven met een beeldenstorm. Steeds bereid tot een gesprek zonder rondvliegende verfpotten.

3 REACTIES

 1. Dirty Ness in the congo
  They must put a statue from a nice person on the gapers. Like a good sportman for example

 2. T.a.v. Björn Anseeuw.

  Correct Björn, vandalisme zal niet duidelijk maken wat Leopold 2 allemaal aan leed veroorzaakt heeft voor zijn zucht naar materialisme in de 19e-20e eeuw.

  Misschien goed dat de vandalen hun bredere geschiedkundige kennis van wat Leopold 2 met Congolees bloedgeld gebouwd heeft nogal beperkt is, want anders is er een verfschaarste op komst.

  Burgemeester Tommelein wil het standbeeld niet laten verwijderen wat een optie is maar het zo laten zal blijvend resulteren in vandalisme. Dit vandalisme heeft al veel geld gekost: het opruimen en reinigen, extra politie patrouilles en in het verlengde dure justitietijd wie die hand afgehakt heeft.

  Waarom bijvoorbeeld geen bord er naast plaatsen, met duiding in de drie landstalen + Engels + Swahili (!), in de stijl van wat er in de geschiedenisboeken staat, incluis enkele beelden van de gruwelijke verminkingen.

  Focussen op het vandalisme is focussen op het probleem en niet op de oplossing.

  Groet, Alex Jansens.

 3. Ik stel voor om ons kleinburgerlijk denken eens een beetje los te laten. Boek eens een mid-weekje in een wereldstad als Berlijn. En ga eens op onderzoek hoe zij daar met hun verleden omgegaan zijn. Alles is er gewoon zichtbaar gebleven, met of zonder graffitti. Je hebt daar hele straten die vol getagd zijn en geen kat die er om geeft. Oostende is eigenlijk verandert in een soort Coucke pretpark, waarin al de “storende” zaken van het leven worden verdrongen. Vroeger had Oostende iets ruws en rebels. Waren er verschillende “underground” biotopen. De punkers, de new wavers, de hard rockers en nog ander gespuis. Vandaag de dag zie je alleen maar een zorgvuldig sanitair saai gekuiste toeristen stad vol mensen die in hun neus zitten te pulken op terrasjes, en een garnaalkroket betalen met hun credit kaart . En dan gaan onze even kleinburgerlijke politieke “besturuders” eens brainstormen over reserveringsapps, meer camera’s, gasboetes en de schande van het beeld van Leopold II? Vandalisme wordt er luid geroepen door de navel starende dode burger, die denkt dat de nulmeridiaan door zijn of haar reet loopt. De stakkers kunnen er echt niets aan doen, want hij of zij wordt om de seconde bevestigd via Twitter van dit feit. Men zou die jonge rebelse kerel een standbeeld moeten geven met als titel: “de laatste der Mohikanen”. Hij die sneuvelde in de strijd tegen de garnaalkroketten etende toeristen zombies! The living dead are coming…ze hebben al gereserveerd om op het strand te mogen liggen hahahahaah!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in