In de tweede helft van 2019 werd in Oostende 215 diefstallen uit voertuigen geregistreerd bij de politie, dat is meer dan één inbraak per dag in een auto waarbij er diefstal gepleegd wordt. Er is een grote toename ten opzichte van 2018 in het aantal diefstallen uit voertuigen.

Het aantal diefstallen uit voertuigen neemt toe dat gevoel leeft al een tijdje maar dit wordt nu ook bevestigd door de cijfers van de politie van Oostende. Als we de diefstallen uit voertuigen per maand opsplitsen dan zien we dat er een grote stijging was eind van 2019.

  • 28 diefstallen uit voertuigen in juli 2019
  • 32 diefstallen uit voertuigen in augustus 2019
  • 17 diefstallen uit voertuigen in september 2019
  • 25 diefstallen uit voertuigen in oktober 2019
  • 51 diefstallen uit voertuigen in november 2019
  • 62 diefstallen uit voertuigen in december 2019

De inbraken worden vooral gepleegd in de wijken: centrum van Oostende, Mariakerke-Raversijde, Westerkwartier.

Aantal daders gevat

De politie is gestart met een groot onderzoek want een specifieke oorzaak voor de grote stijging kan de politie niet geven. Wel is het een feit dat de stijging van het aantal illegalen in Oostende zorgt voor de verhoogde inbraken zeker rond de oude gebouwen van de Vives hogeschool die nu leegstaan.

De recherche is ondertussen gestart met 16 onderzoeken, er werden een aantal daders gevat. De verschillende daders kunnen wel gelinkt worden aan tientallen verschillende feiten, daarnaast is het onderzoek nog lopende. In totaal werden al vijf daders gevat waarvan er twee verantwoordelijk zijn voor tientallen feiten.

Maatregelen genomen door politie

De politie heeft het toezicht verscherpt in bepaalde wijken die gevoelig zijn aan diefstallen. Er werden in verschillende wijken acties ondernomen om de diefstallen tegen te gaan. Zo werd het gebouw van Vives verschillende keren doorzocht op aanwezigheid van illegalen. Er werden heel veel camerabeelden bekeken en foto’s van vermoedelijke daders genomen. Zo konden toch al vijf daders gevat worden.

Inbraken in woningen & handelszaken

154 woninginbraken in de laatste zes maand van 2019 en dat is een stijging ten opzichte van 2018. Ook hier zijn de wijken Centrum en Mariakerke – Raversijde het meest gevoelig voor inbraken.

2019Inbraken in woningInbraken in bedrijven
juli267
augustus2112
september196
oktober218
november3622
december315
15460

De politie heeft acht daders kunnen vatten die verantwoordelijk zijn voor inbraken in woningen en er werden ook acht daders gevat die verantwoordelijk zijn voor de inbraken in de bedrijven. De onderzoeken zijn nog allemaal gaande waardoor er nog geen details vrijgegeven worden.

1 REACTIE

  1. Het ergste van alles is dat politie dweilt met de open kraan omdat ze.steeds wéér onmiddellijk vrijgelaten worden en kunnen herberginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in