Vanaf vandaag staat op een 70-tal locaties in Oostende aangeduid dat je gefilmd kan worden in de strijd tegen sluikstorten en hondenpoep. De onbemande camera’s worden ingezet om mensen op heterdaad te betrappen. Stad Oostende en de Lokale Politie rekenen erop dat de zichtbare aanduiding overtreders zal doen nadenken.

Stad Oostende besliste in het bestuursakkoord 2019-2025 om een nultolerantie in te voeren voor sluikstorten, waaronder ook het achterlaten van hondenpoep en sigarettenpeuken valt. Overtreders kunnen zonder pardon een GAS-boete krijgen (Gemeentelijke Administratieve Sanctie). Omdat het niet altijd mogelijk is om overtreders op heterdaad te betrappen, worden ook mobiele camera’s ingezet.

70-TAL hotspots

Op basis van vaststellingen door de Politie en de Gemeenschapswachten, werden in Oostende een zeventigtal ‘hotspots’ vastgelegd. Dat zijn plaatsen waar de voorbije jaren een duidelijke zwerfvuilproblematiek bestond: speelpleinen, afvalstraten, banken in parkjes, alleenstaande vuilnisbakken… Op die hotspots of de weg er naartoe, hangt voortaan een afbeelding dat je gefilmd kan worden door onbemande camera’s. Er wordt niet op elke locatie constant gefilmd, maar het is wel steeds mogelijk. De manier van werken werd grondig afgetoetst met het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) en voldoet aan de privacywetgeving.

Sensibiliseren

Stad Oostende en de Lokale Politie rekenen erop dat de zichtbare aanduiding van het gebruik van camera’s, inwoners en bezoekers zal sensibiliseren. Wie een afbeelding ziet hangen dat er gefilmd kan worden, beseft dat de kans op betrapping steeds reëel is.

“Veel Oostendenaars ergeren zicht terecht aan zwerfvuil en hondenpoep. We doen er alles aan om overtreders aan te pakken” besluiten Burgemeester Bart Tommelein en korpschef Philip Caestecker.

5 REACTIES

 1. Bij alle honden van de inwoners van Oostende, maar ook van tweede verblijvers zal er inwendig een “slimme” camera ingebouwd worden in het scrotum van je favoriete keffer. Die zal niet alleen de inbreuk vaststellen, maar ook het baasje onmiddellijk publiek via allerlei sociale media aan de schandpaal nagelen. Dit allemaal terwijl een razend snel algoritme reeds een patrouille van de politie naar de plaats delict stuurt!
  De campagne luidt: “Gepakt door mijn blaffer”!
  Geeft een hele andere dimensie aan de term “mijn trouwe viervoeter”!

 2. En waar ligt de kern van het probleem denk je? Hoe komt het dat er weer een toename is van sluikstorten? Juist, daar wilt men niet over praten natuurlijk! Breaking News: de hondepoep heeft het gehaald van de sigarettenpeuk! Burgervader Tommelein geeft opdracht om de camera’s bij te sturen! Goed bezig burgemeester! De jaarlijkse salmonella vervuiling van de lozing van rioolwater in zee, hier even terzijde!

 3. Wij hebben vier honden. Allemaal aangeleerd enkel hun behoefte te doen en te plassen op stukjes gras. Dus niet tegen gevels, omheiningen, etc… Ook respecteren we dat het niet op pleinen mag waar speeltuinen staan. Wij rapen het steeds op…. Maar toch; we krijgen bijna dagelijks opmerkingen van buren (soms erg verbaal agressief, schreeuwen en uitschelden) dat het stukje gras langs het pad naast hun deur ruikt naar urine. Ja, begrijp ik…
  Maar: ik heb onze honden al verschillende dingen aangeleerd. Wat mij niet lukt, is hun leren dat zij eerst 8 straten verder moeten wandelen ’s morgens vroeg voordat zij hun eerste plasje mogen doen. Want dat is de afstand van mijn huis naar het eerste plein dat we tegenkomen zonder speeltuig of wat dan ook.
  Tussen dat plein en ons huis zijn er uiteraard nog andere paadjes, maar dat is simpelweg het probleem verleggen: dan krijgen we ook daar opmerkingen! Vertel mij eens: wie van u zou er akkoord gaan om eerst 10 minuten te wandelen in de kou/regen/het donken voordat je naar toilet mag?

  Het wordt dringend tijd dat er ook eens hondeneigenaars wordt gedacht! Zijn er mensen die het niet oprapen? Ja, geef ik gerust toe! Maar mensen zoals wij die de wet volgen, krijgen in Oostende geen enkel recht. Een extra hondenplein, een hondentoilet, een plein of grasveld in de buurt waar je met je hond naar buiten kan…

  Het is abnormaal dat wij in een straal van 500 meter 12 (twaalf!!!) pleinen hebben, maar op elk plein een speeltuig met bijhorend bord dat honden niet op het gras mogen.

  • waar is de tijd van de hondepoep motorbrigade, wie herinnert die gasten nog? Op de zeedijk en in de kapellestraat. Behendig draaiend stoppen voor een drol en dan…..action! Motor in neutraal op 4.000 toeren en zuigen maar! Fantastisch!

 4. Ik zou dit graag opvolgen als vaste job ,vooral bij sluikstorten en andere misdaden zou ik dit dan graag doorgeven; zodat de daders gevat kunnen worden ook bij vandalisme en overvallen etc !Moet je bij de politie zitten om dit werk te kunnen doen ? Dan ben ik helaas te oud Om dit allemaal in de gaten te houden daarvoor heeft men toch ook veel mensen voor nodig ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in