John Crombez (Sp.a) interpelleerde vandaag op de gemeenteraad over het politiegeweld dat deze zomer zou gebruikt zijn tijdens evenementen. Op social media deden deze zomer een aantal filmpjes de ronde over het optreden van de politie van Oostende.

John Crombez vraagt zich af als het geweld dat werd gebruikt echt nodig is, de filmpjes van het geweld werden gedeeld op Facebook. Een Oostendse rapper riep op om allemaal samen klacht in te dienen.

Crombez vindt dat de bevolking heel snel moet weten als er overdreven politiegeweld gebruikt werd dat dit heel snel moet worden gecommuniceerd. Tegelijk wil hij ook weten hoe dit zal worden aangepakt in de toekomst.

Korpschef aan het woord over de “reddersfuif”

De rol van sociale media in deze kwesties is bijzonder groot volgens Philip Caestecker, en hij is niet akkoord met alles wat online werd gegooid.

Bij de reddersfuif werd de politie opgeroepen om tussen te komen. De security had de politie laten weten dat ze het zelf niet meer onder controle hadden. Op dat moment was er al één gewonde gevallen op het festival.

De korpschef geeft aan dat de moshpits wel voor problemen moesten zorgen en dat dit de aanleiding was voor de vechtpartijen. De politie is dan wel moeten tussenkomen, in een eerste poging werd geprobeerd de zaken te laten bedaren. Dat is mislukt.

De politie haalt ook aan dat de artiesten dan het publiek ook tegen de politie heeft opgezet. Op dat moment kon de politie niet anders dan dwang te gebruiken. Er werden op het festival een aantal mensen weggeleid onder dwang en met geweld. Na twee uur keerde de rust op het festival terug, het festival werd beëindigd.

Heel veel video’s van het geweld werden gedeeld. Er werd opgeroepen om gemeenschappelijk klacht in te dienen tegen de politie van Oostende. Tot op heden heeft niemand klacht ingediend.

Intern onderzoek

De politie heeft zelf alle video’s onderzocht, dat zijn er meer dan 120, op die beelden is volgend de korpschef geen overmatig gebruik van geweld te constateren. Bij het commité P werd een zaak opgestart en dit zal verder uitgespit worden.

Politie aangevallen na Lust

Lust ging wekelijks door in The Lounge in het Kursaal van Oostende. Er waren al een paar keer problemen geweest op de fuif, hierdoor was de politie met meerdere manschappen aanwezig.

Rond 04.00 uur ontstond een nieuwe vechtpartij waarbij een man en zijn vriendin werden aangevallen en in het ziekenhuis geslagen. De politie had ook al vastgesteld dat er drugs werden gedeald op het event.

Daarna werd de politie van Oostende aangevallen en daarbij raakten vier agenten gewond. Ze werden aangevallen door een vijftigtal personen en moesten zich verdedigen. De korpschef heeft de beelden bekeken en vraagt zich af waar er sprake is van overmatig politiegeweld.

In dezelfde zin kregen we (Het Ostends Nieuws) ook nog een sneer van de korpschef omdat we dat filmpje online hebben gezet.

8 arrestaties per dag in Oostende

De politie van Oostende heeft het druk, daar is iedereen het over eens. De korpschef reageert dan ook geagiteerd op de beschuldigingen. Wat er niet verteld wordt door de media, volgens de korpschef is dat er dit jaar alleen al 29 politiemensen gewond geraakt zijn.

De korpschef wil dan ook zijn korps feliciteren met het vele werk dat deze zomer werd verzet!

Ook burgemeester Tommelein blijft achter zijn politie staan. Wel gaat hij de komende weken mee op pad om te kijken hoe mensen omgaan met de politie van Oostende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in