De kans bestaat dat Oostende overspoeld zal worden door een massa toeristen tijdens de paasvakantie. Door het verbod op reizen naar het buitenland is een daguitstap naar zee voor veel mensen het enige overgebleven alternatief. Hoe moet Oostende daarmee omgaan?

Het is burgemeester Tommelein die laat weten dat het voor Oostende wel eens een moeilijke Paasvakantie zou kunnen worden. Veel zal natuurlijk afhangen van het weer tijdens die periode, denk maar aan de grote drukte in het laatste weekend van de Krokusvakantie.

Als er zoveel volk (tijdens de krokusvakantie was het aantal toeristen op zaterdag iets meer dan 20.000) naar Oostende komt is er een probleem, bovendien kan je die mensen nu niet spreiden over de terrassen van de vele horecazaken in Oostende. Dat zorgt ervoor dat er een sterke concentratie van volk zou kunnen ontstaan in het centrum van de stad en bijvoorbeeld ook op de Zeedijk in Oostende. Extra stewards en politie kunnen wel proberen om die massa te controleren maar er zullen in elk geval logistieke problemen ontstaan.

Er werd eerder gepleit door de kustburgemeesters om tenminste de heropening van de terrassen te overwegen maar daar werd in het overlegcommité geen rekening mee gehouden. De horeca blijft voorlopig dicht tot 1 mei. Vorig jaar was het tijdens de paasvakantie nog verboden om niet essentiële verplaatsingen te maken, dat is dit jaar niet meer het geval.

Tommelein ziet niet in hoe Oostende al dat volk moet opvangen als de horeca gesloten blijft. Tegelijk wil hij ook niet dat er enkel aan de Kust terrassen geopend worden want dat zou voor nog meer volk naar Oostende lokken. Hij pleit er in Het Laatste Nieuws dan ook voor om de horeca niet enkel aan de kust te heropenen tegen de paasvakantie maar het liefst in heel België.

Oostende zal dan wel extra toiletten voorzien tijdens die periode maar de vraag is of dat genoeg kan zijn. Er is ook niet veel vertrouwen in de app van de NMBS die overvolle treinen en stations zou moeten tegengaan. De burgemeester dringt er al langer op aan dat de NMBS geen extra treinen zal inzetten naar Oostende maar tot op heden werd daar door de NMBS geen rekening mee gehouden.

Toch zien niet alle uitbaters van de horeca in hoe ze enkel en alleen hun terras kunnen openen, dat is voor veel zaken niet evident. Er is vandaag dan ook nog overleg voorzien tussen de burgemeester van alle kustgemeenten en de horeca om indien mogelijk een gezamelijk standpunt in te nemen. Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, wil dat de terrassen in zijn gemeente vanaf 15 maart opnieuw openen. Hij roept andere burgemeesters op om zijn voorbeeld te volgen.

Zo ver wil Tommelein niet gaan maar hij vraagt wel om een oplossing om te vermijden dat het echt chaos wordt in Oostende tijdens de paasvakantie. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

2 REACTIES

  1. Extra toiletten is een verkeerd signaal geven..Da’s de toeristen uitnodigen om met hun frigobox te komen.
    “Wij zorgen wel voor WC’s”
    Dan moet de burgemeester niet klagen dat er te veel volk komt !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in