Na intens overleg tussen Stad Oostende, Vlaams minister van Sport Ben Weyts, UCI en Belgian Cycling zal Oostende op 30 en 31 januari de toppers in het veldrijden kunnen ontvangen. Er zullen extra maatregelen op en rond het parcours gelden, zodat het WK in veilige omstandigheden zal verlopen.

Na een voorbereiding met veel vraagstukken en onduidelijkheid is de organisatie van het WK cyclocross in Oostende erin geslaagd om het parcours al voortijdig af te werken. Alles staat momenteel klaar om dit weekend de internationale top van het veldrijden te ontvangen.

Het WK Veldrijden 2021 moet het dit jaar helaas zonder publiek stellen langsheen het parcours. Alle partijen hebben intense inspanningen geleverd om de internationale veldrittop veilig te kunnen ontvangen in deze hoogst uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Helaas kunnen de junioren niet deelnemen, maar worden wel de beloften (U23-categorie) verwelkomd.

Extra maatregelen

Om alles vlot en vooral veilig te laten verlopen, werden heel wat maatregelen getroffen op en rond het parcours. Alle aanwezigen worden onderworpen aan corona-testen. De teststrategie bestaat uit een mix van regelmatige PCR-testen en sneltesten, deze strategie werd in overleg met de virologen besproken en inhoudelijk gecheckt.


Naast de klassieke maatregelen (mondmasker dragen, handen ontsmetten, voldoende afstand van elkaar houden,..) wordt er gewerkt met functionele bubbels (media, organisatie en renners/verzorgers). Het contact tussen die bubbels worden tot een absoluut minimum teruggebracht aan de hand van specifieke stromen en bewegwijzerde looprichtingen. Het aantal aanwezigen werd ook van bij het begin tot een minimum herleid.


De maatregelen zijn nog strikter dan omschreven in het huidige protocol. Op die manier wil de organisatie eventuele verspreiding van het virus onmogelijk maken binnen de grenzen van het parcours.

Parcours

Hoewel de wedstrijd enkel te volgen zal zijn op de televisie, zullen de kijkers kunnen smullen van het unieke parcours. De absolute blikvanger van het parcours is de grote brug van 135 meter lang en 8 meter hoog. Met een hellingsgraad van 21 procent zou zowel de beklimming als de afdaling ervan wel eens het verschil tussen winst en verlies kunnen beslissen. Op het strand wacht de renners een strook van 600 meter Noordzeezand. De technische kwaliteiten kunnen de renners dan weer demonstreren op het gras in de hippodroom.

Programma

De verschillende wedstrijden zijn verspreid over zaterdag en zondag. Zo komen de Heren U23 en Dames Elite op zaterdag 30 januari aan bod, respectievelijk om 13.30 en 15.10 uur. Zondag 31 januari is het dan de beurt aan de Dames U23 om 13.30 uur. Vanaf 15.10 uur strijden de Heren Elite dan voor de begeerde titel van wereldkampioen.

Alle wedstrijden zijn te volgen op Sporza.

Meer nieuws uit Oostende

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in