Het vaccinatiecentrum in het Kursaal is klaar voor gebruik, en deze ochtend vond een eerste dry-run plaats. Tijdens dit testmoment werd de werking van het vaccinatiecentrum geëvalueerd.

Op donderdag 4 februari werd een dry-run georganiseerd in het vaccinatiecentrum in het Kursaal, waar alle inwoners van Oostende en Middelkerke een vaccin tegen het coronavirus kunnen krijgen. Tijdens zo’n dry-run wordt de flow van het vaccinatiecentrum getest: alle stappen worden doorlopen, met testpersonen, om zo te bekijken wat vlot verloopt en waar eventueel vertragingen, onduidelijkheden of nog tekortkomingen zijn. Alle verschillende functies die meedraaien in het vaccinatiecentrum komen aan bod.

Een twintigtal vrijwilligers doorliep het volledige parcours, terwijl artsen en verpleegkundigen aanwezig waren om te bekijken of alles vlot verliep.

Haalbare timing en verbeterpuntjes

De vrijwilligers kregen een scenario mee en moesten ook een aantal situaties naspelen waarbij het vaccineren iets moeilijker kon gaan. Denk maar aan een ruzie tussen de wachtenden en iemand die onwel wordt of bepaalde allergieën heeft. Er werd ook getest voor minder mobiele mensen en anderstaligen. Bij een tweede ronde mochten de vrijwilligers ook zelf mogelijke problemen bedenken. De bedoeling was om zo met specifieke situaties te leren omgaan en na te gaan welke invloed deze hebben op de vooropgestelde timing.

Ook met deze scenario’s tijdens de dry-run, konden op een half uur tijd probleemloos 10 mensen gevaccineerd worden. Dat betekent dat het doel om per vaccinatielijn en per uur minstens 20 personen een vaccin toe te dienen, zeker haalbaar is. Een aantal zaken kunnen nog verbeterd worden, zoals de signalisatie, het voorzien van extra stewards en medisch materiaal zoals een bloeddrukmeter per vaccinatielijn.

Indeling van het vaccinatiecentrum

Het vaccinatiecentrum bestaat uit verschillende zones:

  • De eerste zone is het onthaal waar mensen zich kunnen aanmelden met hun identiteitskaart.
  • Daarna volgt de intake-zone waarbij alle nodige informatie wordt gegeven over het vaccin en er ook een korte medische vragenlijst wordt afgenomen.
  • Dan volgt de vaccinatieruimte zelf, waar een verpleegkundige het vaccin toedient.
  • Tot slot komen mensen in een wachtzone terecht. Daar worden ze de eerste 15 minuten na de vaccinatie opgevolgd en staan ze ook onder medisch toezicht, voor in het zeldzame geval dat er zich complicaties voordoen.

In het vaccinatiecentrum moeten zowel het personeel als de bezoekers een mondmasker dragen en zullen stoelen, medisch materiaal en alle andere voorwerpen heel frequent ontsmet worden.

1.000 vaccinaties per dag

Op dit moment is het vaccinatiecentrum ingericht met 4 vaccinatielijnen, dat betekent dat er vier mensen tegelijkertijd gevaccineerd kunnen worden. Per vaccinatielijn is het doel om zo’n 20 à 25 mensen per uur het coronavaccin te geven. In de huidige opstelling zullen dus zo’n 80 tot 100 vaccins per uur toegediend worden in het Kursaal wat neerkomt op zo’n 1.000 per dag. Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, kan er ook nog opgeschaald worden: er is voldoende ruimte om naar meer vaccinatielijnen te gaan.

Alle verdere info over het vaccinatiecentrum zal terug te vinden zijn op www.oostende.be/corona.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in