De Veiligheidscel van Stad Oostende vraagt om de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité, zoals een mondmasker dragen in publieke binnenruimtes, zo snel mogelijk toe te passen. Zo kunnen ook de snel stijgende cijfers in Oostende tegengegaan worden.

Zopas kwam het Overlegcomité samen om de sterk stijgende coronacijfers te bespreken. Uit dat overleg kwamen een aantal maatregelen die moeten helpen om de negatieve trend te keren.

Nieuwe maatregelen Overlegcomité

Vanaf vrijdag 29 oktober wordt het mondmasker opnieuw verplicht voor iedereen in publieke ruimten binnen. Dat gaat onder meer om winkels, winkelcentra, zorginstellingen, concertzalen, sportcentra, bibliotheken en openbare gebouwen zoals het Stadhuis of de campus Edith Cavell.

Het Covid Safe Ticket (CST) zal in Vlaanderen vanaf 1 november ook in de horeca en in fitnesszaken verplicht worden. Ook de regels rond het verplicht gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) voor evenementen worden aangepast. Het CST zal verplicht zijn voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 buiten. Daarnaast wordt telewerk opnieuw sterk aangeraden.

Oproep: mondmasker vanaf morgen in publieke ruimtes

Stad Oostende riep vanavond de Lokale Veiligheidscel samen met daarin vertegenwoordigers van de medische sector zoals de huisartsen en de ziekenhuizen. De Veiligheidscel vraagt aan iedereen om de maatregelen zo snel mogelijk toe te passen. Stad Oostende lanceert daarom de oproep om vanaf morgen al een mondmasker te dragen in publieke ruimtes zoals winkels, openbare gebouwen of ontmoetingsplaatsen zoals sportinfrastructuur, de bibliotheek, enzoverder.

De horecazaken moeten uiteraard de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de invoering van het Covid Safe Ticket volgende week maandag en zullen hierover de komende dagen nog extra ingelicht worden door het Economisch Huis Oostende.

Sterke stijging in Oostende

Er valt geen tijd te verliezen, omdat ook in Oostende de cijfers sterk stijgen. De laatste zeven dagen werden 176 positieve coronagevallen vastgesteld in Oostende. Ter vergelijking: een maand geleden waren dat er nog maar 22 per week. Per 100.000 inwoners gaat het om 245,6 positieve gevallen. Een op vier positieve tests werd afgelegd door jongeren en kinderen onder 19 jaar.

De woonzorgcentra blijven voorlopig coronavrij, maar in beide Oostendse ziekenhuizen (AZ Damiaan en Henri Serruys) stijgt het aantal patiënten. In totaal zijn in Oostende nu 16 patiënten met corona gehospitaliseerd, waarvan 4 intensieve zorgen krijgen. Er is ook een grote toename van het aantal testen in het testcentrum, met vandaag bijna 200 testen.

Om de situatie in Oostende zo goed mogelijk onder controle te krijgen, blijven de gekende maatregelen (naast de nieuwe mondmaskerplicht) belangrijk:

  • Laat je vaccineren! Wie nog niet gevaccineerd is kan zich nog steeds gratis laten vaccineren. Dat kan in het nieuwe Vaccinatiecentrumop de voormalige Mediamarkt-site vlakbij de Versluys Dôme (Northlaan 13). Meer info via het gratis infonummer 0800 62 433 en via vaccinatiecentrum@oostende.be.
  • Hygiënemaatregelen: was of ontsmet voldoende de handen, zorg voor hygiëne bij het niezen en hoesten,…
  • Ventilatie en frisse lucht: binnenruimtes moeten steeds voldoende worden verlucht. Gebruik CO²-meters als ze voorzien zijn en verlucht of verlaat tijdig ruimtes als de alarmdrempel overschreden wordt. Plan waar mogelijk activiteiten buiten.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 m blijft de norm, behalve voor de uitzonderingen zoals evenementen met het CovidSafe Ticket.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in