Gisteren brachten we het nieuws dat er reeds verschillende ambtenaren die geen risicoberoep uitoefenen toch al een vaccin kregen. Het gaat om mensen die in de administratie van de stad en het OCMW werken en die niet tot de risicogroep behoren. Burgemeester Tommelein was niet op de hoogte en zou maatregelen nemen. Die zijn er nu gekomen met een reservelijst voor 65-plussers.

Om steeds zoveel mogelijk mensen te vaccineren uit de doelgroep die aan de beurt is, voorziet Stad Oostende de mogelijkheid voor 65-plussers om zich op de website in te schrijven voor de reservelijst. Het vaccinatiecentrum bepaalde ook heel duidelijke en specifieke criteria voor de reservelijsten.

Elk vaccinatiecentrum legt een reservelijst aan voor de vaccins die ‘s avonds niet gebruikt zijn. In het vaccinatiecentrum Oostende-Middelkerke staan op die lijst momenteel onder meer medewerkers van de politie, brandweer, zorgpersoneel … Het gaat om groepen mensen die snel ter plaatse kunnen zijn zodat de vaccins niet verloren gaan.

Wie al dan niet op dergelijke lijst terechtkomt, ligt uiteraard zeer gevoelig. Er zijn immers veel mensen die het vaccin dringend nodig hebben en binnen de vaccinatiestrategie voorlopig nog niet aan de beurt zijn, zoals de mensen tussen 65 en 85 jaar, risicopatiënten of mensen met bepaalde risicoberoepen.

Duidelijke criteria voor reservelijsten

Begin deze week bepaalde het vaccinatiecentrum duidelijke criteria voor de reservelijst. Het moet steeds gaan over mensen die huisbezoeken afleggen en/of een verzorgend beroep uitoefenen. De coördinatie van het vaccinatiecentrum zal uiterst voorzichtig zijn met het verdere gebruik van de reservelijsten.

Intussen werd ook al beslist om niet langer te wachten op Vlaanderen, maar om zelf op de website van stad Oostende de mogelijkheid te voorzien voor 65-plussers om zich in te schrijven voor de reservelijsten. Het is de bedoeling om op die manier steeds een ruime reservelijst te hebben van mensen binnen de doelgroep die op dat moment aan de beurt is in de vaccinatiestrategie. Het inschrijvingsformulier is te vinden op www.oostende.be/reservelijst.

De laatste dagen werd duidelijk dat enkele personeelsleden van de welzijnsdiensten van Stad Oostende onterecht meegenomen werden op de reservelijsten. Het is te verantwoorden dat maatschappelijk werkers die huisbezoeken afleggen bij een kwetsbare doelgroep gevaccineerd worden, maar het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat iemand die een administratieve functie heeft bij dezelfde dienst ook nu al het vaccin krijgt. Door een menselijke fout bij het opstellen van de lijsten glipten een tiental namen door de mazen van het net.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in