We kregen de laatste dagen massaal veel verhalen binnen rond het coronavirus, een sector waar we nog niet veel aandacht aan hebben besteed is die van de Thuiszorg. De thuisverzorgers zijn bang omdat ze niet voldoende materiaal hebben en het zit hun hoog. Lees hier hoe zij het ervaren.

Bij ons in de thuiszorg (Familiehulp) maken wij ons erg ongerust. Wij gaan de mensen thuis helpen zonder bescherming. Momenteel hebben we niks van mondmaskers ter beschikking, terwijl we zeker niet altijd de afstand van 1,5 meter kunnen bewaren. Wat mij enorm stoort is dat wij in de media zelfs niet vernoemd worden, precies of dat is heel normaal dat wij onbeschermd van de ene cliënt naar de andere moeten gaan in deze omstandigheden.

We hebben ondertussen ook al te horen gekregen als we een cliënt hebben waarvan we weten dat die besmet is en er quarantainezorg opgestart wordt dat ook dan verwacht wordt dat wij blijven gaan. En dit ook nog steeds zonder bescherming. We krijgen enkel wat extra schorten die we dan nog zelf moeten meenemen naar huis om te wassen. Handschoenen zijn er uiteraard wel altijd ter beschikking maar dat is het dan ook.

Mondmaskers zullen we krijgen als er opnieuw beschikbaar zijn, wanneer dat zal zijn is een andere vraag. Ontsmettende handgel is er ook niet voor ons. Ik snap al niet dat dat bij een thuiszorgdienst al niet standaard voorradig is, er bestaan ook nog andere besmettingen dan enkel corona.

Ik vind dit een erg verontrustende situatie (alsook veel van mijn andere collega’s). Totaal onverantwoord naar ons cliënteel ( oudere mensen met een gemiddelde leeftijd die boven de 80 jaar ligt ) toe en uiteraard ook voor onszelf en ons eigen gezin.

Ondertussen is mijn oudste dochter ziek geworden met symptomen die op corona kunnen wijzen (wordt sowieso niet meer getest).Ik lees overal in de richtlijnen dat het dan als familielid ook beter is om in die situatie te vermijden om te gaan werken. Ik bel dus mijn werk op om te informeren en ze leggen de verantwoordelijkheid gewoon bij mij. Ze zeggen dat ik zelf mag kiezen hoe ik me er bij voel. We mogen nu in deze situatie onbeperkt familiaal verlof nemen maar dat is niet betaald, of medische bijstand maar das ook bijna niks op financieel vlak of zelf een ziektebriefje vragen. Mijn dokter wil geen van allen schrijven wat ik ook begrijp. Hij zegt als mijn werkgever het onverantwoord vindt dat ik nog bij de klanten ga dat ze mij op economisch moeten zetten en als ze dat niet doen dat ik zolang ik zelf geen ziektesymptomen heb bij de wet verplicht ben om nog te gaan werken. Ik heb gezegd “Ok dan, maar dan ligt de verantwoordelijkheid niet langer bij mij”. Maar een goed gevoel heeft een mens daar natuurlijk niet bij.

Ik kan nu enkel hopen dat m’n dochter een gewone keelontsteking heeft, want anders liggen we hier wss straks met 5 geveld en heb ik ondertussen mss zelf ook al cliënten besmet…

13 REACTIES

 1. Die het meeste fysisch contact hebben met patiënten krijgen het minst .dat is een rangorde .Als achter de telefoon zit krijg je maskershandschoenen en 20£ en dan krijg nog de heldenstatus.

 2. Groot gelijk, er moet iets gedaan worden, chapeau voor de verpleegsters overal maar over ons wordt niks gezegd!!!!! Blijven werken symptomen of niet, als je te ziek bent of koorts hebt blijf dan pas thuis…. Anders werken met masker…… Maar waar zijn ze die maskers????? En dan is het al lang te laat!

 3. Is idd niet ok hetzelfde als bij ons onthaalouders, wij zitten zo dicht bij de kindjes en ook wij krijgen niks. Zelfs geen handschoenen.

  • Dag Kelly mss moet je eens kijken op een medische website zoals medisch materiaal deforce of sites voor pedicuremateriaal daar kan je evt ook handschoenen aankopen.is maar een tipje hoor.en voor masker eens kijken op Amazon, ik heb er kunnen kopen die je kan wassen en die voldoen aan de voorwaarden om voldoende beschermt te zijn.

 4. Beste ikzelf zit met hetzelfde probleem
  Ik voel me al een dag of drie kortademig en heb constant hoofdpijn ga ik naar de dokter en die hebben als melding we mogen u niet onderzoeken omdat er symptomen van Corona bijzijn
  We mogen je ook niet thuiszetten omdat je in de zorg werkt en de overheid dit verboden heeft iedereen die in de zorgsector werkt en geen koorts maakt moet blijven werken Maar met mondmasker en handschoenen
  Maar zoals gezegd wij hebben geen mondmasker
  Waar zit de logica bij dit allemaal
  Ik ben zelf alleenstaande mama van 4 kinderen en kan nie anders dan gaan werken maar nu met die kortademigheid weet ik het allemaal even niet meer !
  Vandaag heb ik mezelf dan maar verklaring op eer geschreven voor 1 dag

 5. In ieder geval keiveel respect. Mijn zus en vriendin werken ook in de thuiszorg maar moeten ook zelf hun eigen mondlaskers en gel meebrengen . Bij ons op de gelmente zijn er een aantal gels geleverd op het gemeentehuis …maar daar is ondertussen nog maar 1 op 5 aan het werk . De anderen van thuisuit …maar de gels zijn ook zo goed als 4/5 mee weg …en zij die in de thuiszorg staan die hebben er uiteindelijk geen meer

 6. Breng deze info zo snel mogelijk naar hogere instanties. Als dit verhaal klopt, is Familiehulp een bende die alsnog winst probeert te halen op de kap van haar personeel en de maatschappij.
  Kan je je inbeelden hoeveel levens deze praktijk gaat kosten bij kwetsbare personen? Maar Familiehulp zal er willen uitkomen als “de barmhartige Samaritaan”. Schandalig.

 7. Hou elke dag mijn hart vast voor mijn dochter,ze is alleenstaande mama van 2 kindjes ,wat gaat daar mee gebeuren als ze ziek word want naar ons mogen ze niet komen zin 65. +.vind het schandalig dat zij geen bescherming krijgen op het werk van de thuiszorg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in