Met de kerstvakantie voor de deur anticipeert Stad Oostende op de verwachte drukte. Er wordt net zoals deze zomer ingezet op spreiding van de mogelijke bezoekers. Zo kan iedereen tijdens deze winterse periode op een veilige manier genieten van heerlijke momenten in Oostende.

Om een bezoek aan Oostende voor iedereen veilig te houden, werd beslist om tijdelijke maatregelen uit te rollen. Voor The Crystal Ship by Night anticipeert de stad op mogelijke drukte. Alle werken zijn verbonden door een voorgestelde looprichting waarbij bezoekers op alle locaties kunnen starten. De plannetjes met de werken worden ook op al die locaties verdeeld om te vermijden dat te veel bezoekers verzamelen op één locatie. Stewards zullen de spreiding van het publiek in goede banen leiden. Bezoekers moeten bij het online downloaden van hun wandelplan ook aangeven wanneer ze willen langskomen. Zo kan de verwachte drukte per dag gemonitord worden.

Sinds de heropening van de winkels begin december werkt Stad Oostende opnieuw met een gecoördineerd crowd control plan. Dit plan moet ervoor zorgen dat mensen op een veilige manier naar het stadscentrum kunnen komen. De focus ligt niet enkel op de winkelstraten, maar ook op de wandelzones waar het bij mooi weer druk kan worden: de zeedijk in het centrum, de Westelijke Strekdam en de Visserskaai.

In deze eindejaarsperiode herhaalt Stad Oostende een aantal succesvolle recepten van de afgelopen zomer. Het ‘Zomerteam’ is intussen ‘Stadsteam’ geworden, maar hun taken zijn dezelfde gebleven: mensen onthalen bij het binnenkomen van Oostende en informeren over de coronamaatregelen. Op drukke dagen worden tot 36 mensen ingezet: een combinatie van jobstudenten, medewerkers van Stad Oostende en mensen in sociale tewerkstelling.

Spreiding en signalisatie

Samen met de patrouilles van de Lokale Politie vormen de leden van het Stadsteam de ogen en de oren op het terrein. In het centrale coördinatiecentrum volgen crowd controlspecialisten uit de evenementensector samen met de Politie de situatie op de voet op via camerabeelden en data. Als een bepaalde zone te druk dreigt te worden, kan er meteen ingegrepen worden. Net zoals deze zomer staat spreiding centraal, zodat zowel bezoekers als Oostendenaars op een comfortabele manier en met voldoende afstand kunnen genieten van de stad.

In de drukste winkelstraten, zoals de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat, zal net zoals deze zomer gewerkt worden met dynamische mobiliteitsmaatregelen, telkens aangepast aan de reële drukte op dat moment. Dat alles om een vlotte doorstroming en voldoende afstand te kunnen garanderen. Signalisatie, extra LED-schermen en de leden van het Stadsteam geven de situatie ter plaatse duidelijk aan. Fietsen is in deze eindejaarsperiode niet toegelaten in de Kapellestraat, de Adolf Buylstraat en een stuk van de Vlaanderenstraat.

The Crystal Ship by Night 

Vanaf 19 december start het verlichte parcours van The Crystal Ship by Night, een kunstenparcours doorheen Oostende met belichte street art werken, lichtinstallaties en (neon)projecties. De verzameling van zestien locaties is een must-see deze winter. De werken lichten dagelijks op tussen van 17.00 tot 22.00 uur.  

Klik hier voor meer informatie

Thematische wandelingen voor jong en oud

Toerisme Oostende vzw ontwierp namelijk drie nieuwe zoektochten. Zo kun je in het verlengde van de Tik Tak expo in Fort Napoleon ook in het centrum op zoek naar schaapjes in deelnemende winkeletalages. In Mariakerke helpen de allerkleinsten tot 6 jaar Heksje Mimi bij een leuke zoektocht in kerstthema.

Hotel Habbekrats is dan weer een griezelige quiz-zoektocht voor de kinderen van 6-10 jaar in het centrum van Oostende. Voor jongeren is er daarnaast ook nog de gloednieuwe Christmas TikTokTour

Klik hier om het volledige aanbod te ontdekken!

Wanneer de nood het hoogst is

Als service, onder andere voor de bezoekers van The Crystal ship by night, zullen in het eerste weekend van de kerstvakantie twee openbare toiletten langer geopend blijven. Zowel de wc’s aan het Wapenplein als die aan de Albert I-promenade ter hoogte van de IJzerstraat zullen dat weekend tot 22.00 uur open blijven. Volgende week wordt dan geëvalueerd of deze langere openingstijden ook voor de andere dagen in de kerstvakantie nodig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in