Er werden ondertussen al heel wat maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken maar gaan die ver genoeg? Morgen gaan de schoolpoorten in Oostende opnieuw open en we weten al dat kinderen een goede verspreider zijn van het virus.

Een vakbondsafgevaardigde schreef er deze tekst over: Voor de Vlaamse regering stopt Corona blijkbaar aan de schoolpoort!

De Vlaamse regering toont enkel dat ze de moed niet heeft om de enige juiste beslissing te nemen: de scholen (volledig) sluiten, zoals in zoveel landen.

Ik richt me daarom rechtstreeks tot de ouders: houd jullie kinderen maandag thuis!
Dat is de enige manier om de veiligheid en gezondheid van de kinderen en het personeel te vrijwaren.

Afgelopen vrijdag kwamen er richtlijnen: de lessen werden geschorst en er diende opvang in de scholen voorzien voor kinderen uit vier categorieën. Het ging om kinderen met ouders in veiligheidsberoepen, in de zorgsector of in de medische sector.
Als laatste moesten ook kinderen (tot 14 jaar) die enkel bij de grootouders – een risicogroep – terecht konden, opgevangen worden op school. Hiervoor hadden wij begrip.

In de recentste richtlijnen lees ik dat de scholen toch opvang moeten voorzien voor alle leerlingen.
Kan iemand me uitleggen welke impact het lesvrij maken dan nog kan hebben?


Was het niet de bedoeling om de verspreiding van het virus in te dijken? Bijeenkomen in groep zijn uit den boze, want we moeten vermijden dat er te veel mensen in het ziekenhuis belanden. Met z’n tachtigen op café zitten wordt bijgevolg verboden, maar tachtig leerkrachten en kinderen samenbrengen in een school niet?

De leerlingen moeten opgevangen worden, maar lesgeven kan niet. We zijn leerkrachten, maar moeten kinderen drie weken entertainen. We zijn Studio 100 niet, hé.
In het kader van de opwaardering van het lerarenberoep kan dit weer tellen!

Hoe we dit moeten organiseren, wil de Vlaamse regering ook niet kwijt. Die hete aardappel schuift men door naar de scholen: de directies en leerkrachten moeten het onderling bepalen.

Gaan we met z’n allen hopen dat het maandag wel goedkomt? Is dat het beloofde daadkrachtige Vlaamse beleid?
Wij vinden dit onverantwoord en vertrouwen liever op de ouders.

Nancy Libert
Algemeen secretaris
ACOD Onderwijs

1 REACTIE

  1. Scholen sluiten, oké … maar heel wat ouders moeten gaan werken, hebben geen keuze (ook buiten de zorgberoepen). Klopt iets niet. Geen grootouders, niet afspreken met andere ouders … wat zijn de andere mogelijkheden dan zoal??

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in