De voorbije dagen ontving de Stad Oostende heel wat vragen over mondmaskers. We zetten alles even op een rijtje:

Wanneer krijgen we ons mondmasker? Hoe zal de verdeling verlopen?

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op zaterdag 25 april om een grootschalige mondmaskeractie op poten te zetten. Dit weekend werd vooral werk gemaakt van het mobiliseren van mensen (stadsmedewerkers, vrijwilligers, scholen en verenigingen) en het bij elkaar krijgen van het materiaal om maskers te kunnen produceren. Al meer dan 150 mensen reageerden sinds zaterdag op de oproep om mee te helpen. Helpende handen zijn nog steeds welkom op oostende.be/mondmaskers.

Alle Oostendenaars zullen later deze week via www.oostende.be of telefonisch (via de Sociale Noodlijn) een aanvraag kunnen indienen voor een mondmasker. De praktische details zoals hoe alles afgehaald en/of verdeeld zal worden,… worden momenteel nog uitgewerkt.  De mondmaskeractie van de Stad is erop gericht om in de eerste plaats maskers beschikbaar te maken voor mensen die niet op een andere manier aan een exemplaar raken zoals alleenstaande ouderen, sociaal kwetsbare groepen, mensen die voor hun beroep veel in contact komen met anderen,… Stad Oostende roept op tot solidariteit en vraagt mensen die zelf al mondmaskers hebben (of er makkelijk kunnen kopen) om voorlopig geen aanvraag in te dienen. Wie de komende dagen snel een mondmasker nodig heeft, kan uiteraard zelf een exemplaar aankopen bij de lokale apotheek.

Zullen de maskers die Stad Oostende verdeelt gratis zijn?

Ja, de maskers die gemaakt worden in het kader van het initiatief van Stad Oostende zullen gratis zijn.

Zijn de zelfgemaakte mondmaskers van Stad Oostende veilig?

Ja, de mondmaskers zullen worden gemaakt volgens het patroon en de werkwijze van maakjemondmasker.be waar alles is nagekeken door FOD Volksgezondheid en een aantal experten zoals virologen. Stad Oostende coördineert het maken van de maskers en zorgt ervoor dat vrijwilligers de juiste materialen, patronen en technieken gebruiken. De Stad voert bovendien een kwaliteitscontrole uit om na te gaan of de maskers volledig conform zijn aan de richtlijnen en dus de nodige bescherming bieden. Stad Oostende zorgt ook voor duidelijke instructies voor het correct dragen, gebruiken en wassen van de mondmaskers. De instructies vind je bij de maskers.

Welke soort mondmaskers zullen verdeeld worden?

Het gaat om herbruikbare mondmaskers uit textiel. Dit masker heeft een goed aansluitende pasvorm en een stoffen, wasbare buitenlaag zodat het hergebruikt kan worden. Dergelijk type mondmaskers biedt zonder filter voldoende bescherming. Er is wel de mogelijkheid om in dit type masker een filter te plaatsen. Stad Oostende zal – zolang de voorraad strekt – bij alle maskers al één filter leveren. De Federale Overheid kondigde aan dat ze filters wil aanbieden aan alle burgers, maar het is nog niet duidelijk wanneer die verdeling zal gebeuren. Mensen kunnen ook zelf filters maken (bijvoorbeeld uit stofzuigerzakken). Dit zal duidelijk toegelicht worden in de instructies bij de maskers.

Waarom koopt Oostende, zoals ander steden en gemeenten, geen mondmaskers aan?

Dat klopt niet. Stad Oostende koopt wel mondmaskers aan. De voorbije weken bestelde de Stad al verschillende ladingen professionele mondmaskers en ze zal dat de komende weken blijven doen. Die professionele maskers (type FFP2 en FFP3) gaan in de eerste plaats naar de zorgverleners en andere mensen die in de frontlinie werken. Voor de volledige bevolking van Oostende is er gekozen om te werken met de zelfgeproduceerde stoffen mondmaskers: dit is een duurzamer alternatief, want de maskers zijn herbruikbaar. De zelfgemaakte mondmaskers bieden evenveel veiligheid als de wegwerpmaskers, zolang het masker op een juiste manier gedragen en gebruikt wordt. 

De productie en verdeling zal een samenwerking zijn van stadsmedewerkers, vrijwilligers en verenigingen. De Stad zal voor iedereen materiaal zoals stof en naaigaren aanbieden. Stad Oostende rekent op de solidariteit van vrijwilligers maar investeert dus ook zelf mensen en middelen in de grootschalige actie om iedereen aan een mondmasker te helpen.

In andere steden en gemeenten krijgen de mensen hun mondmasker van de gemeente. Zijn in Oostende de burgers dan op zichzelf aangewezen om ze te maken?

Neen, Stad Oostende begrijpt volledig dat de meeste inwoners niet kunnen helpen met maken van mondmaskers, omdat ze nu andere zorgen aan het hoofd hebben of omdat ze bijvoorbeeld niet zo handig zijn met naald en draad. Toch lanceerde de Stad voor deze actie een oproep naar vrijwilligers, omdat veel burgers en verenigingen de voorbije weken zélf lieten weten dat ze heel graag willen meewerken (onder ander via het platform “Oostende Helpt”). Stad Oostende is blij en dankbaar dat we al die solidariteit kunnen meenemen in het initiatief om mondmaskers te maken voor alle Oostendenaars. Sinds de oproep op zaterdagnamiddag reageerden al meer dan 150 potentiële vrijwilligers. Helpende handen nog steeds welkom op oostende.be/mondmaskers.

De vrijwilligers staan er niet alleen voor: Stad Oostende blijft de trekker van het initiatief en zal alles coördineren en een kwaliteitscontrole voeren. De Stad maakt hiervoor middelen en mensen vrij: een deel van de productie en verdeling zal onder andere ook door stadspersoneel gebeuren. We hopen dus op een mooie samenwerking tussen Oostende en haar burgers. Mensen die zich opgeven voor dit initiatief krijgen via Stad Oostende al het nodige materiaal aangeleverd en maken daarmee maskers voor andere Oostendenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in