Vanmorgen verscheen een interview met Bart Tommelein in de De Standaard. Daarin laat de burgemeester van Oostende weten dat er ook in Oostende bijna niet gecontroleerd wordt op het naleven van een verplichte quarantaine. De gegevens die de stad daarvoor ontvangt blijken veel te beknopt te zijn.

Als je besmet ben geraakt of je bent in contact geweest met iemand die besmet is, of als je terugkomt uit een rode zone in het buitenland dan moet je in principe in quarantaine. Uit de laatste cijfers blijkt dat veel mensen die quarantaine niet respecteren. De Stad Oostende krijgt van de overheid namen van mensen die in quarantaine moeten. De politie van Oostende moet dit dan opvolgen.

De praktijk leert dat die controles maar zelden gebeuren. De lijsten die Oostende ontvangt van hogerhand zijn een lange lijst met namen, op die lijst staat er weinig tot geen uitleg over waarom iemand in quarantaine moet. Die lijst blijkt ook lang te zijn en het is voor de politie van Oostende dan ook niet haalbaar om iedereen te gaan controleren daarvoor is er te weinig mankracht

Tommelein zegt in de Standaard: “In de praktijk hebben wij de quarantainelijsten die we ontvangen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, die lijsten leggen we grotendeels aan de kant. We doen dit omdat de informatie die we krijgen helemaal niet werkbaar is”. Hij hoopt dat ze meer gedetailleerde gegevens krijgen maar dat blijkt niet éénvoudig met de wetgeving omtrent de privacy.

2 REACTIES

  1. We kunnen wel corridors aanleggen vanuit Syrië. ‘ Kuch ‘ minderjarige asielzoekers uit Lesbos naar hier brengen en zorgen voor gezinshereniging. Lullen over voormalige kolonies en vergoedingen betalen. We zijn wereldtop met ons B-FASTteam om rampen in het buitenland te bestrijden. Maar als er hier een griepje ronddwaalt een boom omvalt van de wind. Dan zitten we met de handen in onze lange kappersharen. Wat een bende pretentieuze sukkels zijn wij.

  2. Als wij oudjes op een bankje kunnen controleren, dan zou een controle op het naleven van een verplichte quarantaine ook mogelijk moeten zijn! Ik betreur dat er vanuit de lokale politie de wil tot aanpak ontbreekt. Tijd voor een herstructurering bij de lokale politie Oostende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in