Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week – in lijn met de nationale trend – opnieuw gestegen. De stijging vertaalt zich voorlopig niet in extra ziekenhuisopnames. Kursaal Oostende rondde deze week de kaap van 100.000 geplaatste vaccins.

De afgelopen week werden er in Oostende 37 besmettingen met Covid-19 vastgesteld, een stijging in de lijn van de nationale trend. Relatief waren er in Oostende ongeveer 51,6 besmettingen per 100.000 inwoners. Twee 65-plussers testten positief. Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 8 besmettingen. De positiviteitsratio ging opnieuw de hoogte in: vorige week werden er 239 coronatesten afgelegd in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, waarvan 29 (ofwel 12,1%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er afgelopen week geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, noch bij bewoners, noch bij personeel.

In AZ Damiaan wordt momenteel slechts één patiënt met Covid-19 verzorgd (niemand op Intensieve Zorgen). In campus Serruys van het AZ Sint-Jan zijn er momenteel coronapatiënten meer, noch in BZIO.

Vaccinatiecentrum

Op vandaag kreeg 87,7% van de meerderjarige Oostendenaars minstens één prik met het vaccin. Intussen is 60% ook volledig gevaccineerd. Bij de groep van 65-plussers is nu 89,3% volledig gevaccineerd en kreeg 94,1% een eerste prik.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al meer dan 100.000 prikken gezet (101.187), waarvan 39.194 tweede prikken.

Reservelijst

De open vaccinatiedag van gisteren (13 juli) met het Johnson & Johnson vaccin lokte een 300-tal personen. De Q-Vax reservelijst blijft nog steeds dé tool voor iedereen die nog geen eerste prik kreeg, of zijn tweede prik gemist zou hebben. Stad Oostende roept nog eens iedereen op om zich in te schrijven op de Q-Vax lijst, zodat mensen snel kunnen opgeroepen worden als er vaccins over zijn.

Terugkeren uit het buitenland

Nu veel mensen op vakantie vertrekken, wil Stad Oostende graag ook nog wijzen op de regels rond reizen. Voor sommige bestemmingen moeten mensen zich op voorhand laten testen, maar ook bij terugkeer naar België kan een test nodig zijn. Wie langer dan 48 uur in het buitenland was, moet sowieso het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen binnen de 48 uur voor de aankomt in België.  Afhankelijk van de kleurencode van het land waaruit je terugkeert en afhankelijk van eventuele reisbeperkingen, kan het verplicht zijn om opnieuw een PCR-test af te laten nemen en in quarantaine te gaan. Alles exacte regels en een handig schema zijn terug te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/. Om geen nieuwe besmettingspieken te hebben, is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de regels rond reizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in