De cijfers van het aantal besmettingen in Oostende zijn opnieuw gestegen, vooral bij ouderen. De heropening van de winkels is goed verlopen, maar het is tijdelijk verboden om te fietsen of met de fiets aan de hand te wandelen in de A. Buylstraat, Vlaanderenstraat en Kapellestraat.

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. De cijfers van het aantal besmettingen in Oostende zijn opnieuw gestegen, vooral bij ouderen. Waakzaamheid en alle coronaregels goed opvolgen, blijft dus erg belangrijk. Het eerste weekend na de heropening van de winkels is vlot verlopen. Om vlotte doorstroming en voldoende afstand in de winkelstraten te garanderen, is het tijdelijk verboden om nog te fietsen of met de fiets aan de hand te wandelen in de Adolf Buylstraat, de Vlaanderenstraat en de Kapellestraat.

De afgelopen week werden er in Oostende 126 besmettingen met COVID-19 vastgesteld. Dat is een flinke stijging in vergelijking met vorige week. Van die besmettingen zijn er 37 vastgesteld bij 65-plussers, dat is meer dan een derde van het totale aantal. Bij de senioren zijn vooral de tachtigers sterk getroffen, met 21 positieve gevallen in de afgelopen week.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In woonzorgcentrum De Boarebreker zijn er op dit moment 16 besmette bewoners en 2 besmette personeelsleden. Deze week viel er helaas ook één overlijden te betreuren op de covid-afdeling. Verder zijn er nog één besmette bewoner en twee besmette personeelsleden in drie andere Oostendse woonzorgcentra.

In het revalidatieziekenhuis BZIO is men begonnen met de afbouw van de cohortafdeling. Op dit moment zijn daar nog 9 patiënten en 4 personeelsleden die covidpositief zijn. Op de campus Serruys van het AZ Sint-Jan liggen momenteel 23 patiënten die besmet zijn met corona, waarvan twee op intensieve zorgen. In AZ Damiaan worden momenteel 15 patiënten met corona verzorgd, twee daarvan liggen op de afdeling intensieve zorgen.

De GO! Basisschool Hendrik Conscience is momenteel preventief gesloten tot 10 december. Gisteren werden alle 160 leerlingen van de lagere school (dus niet de kleuters) en 33 personeelsleden getest.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 59 “corona-pv’s” opgesteld: 13 inbreuken op het verbod op samenscholingen, 42 keer voor het niet-naleven van de avondklok, 2 processen-verbaal voor mensen die geen mondmasker droegen en 2 voor handelaars die zich niet aan de regels hielden.

Het eerste weekend na de heropening van de winkels is goed verlopen, onder andere door de inzet van het Stadsteam. De Oostendse winkelstraten werden goed bezocht, maar op geen enkel moment was het te druk. De meeste shoppers hielden zich goed aan de maatregelen: alleen de winkels binnengaan, een mondmasker dragen en zich aan de verplichte looprichting houden in de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat.

Om een vlotte doorstroming en voldoende afstand in de winkelstraten te garanderen, is het tijdelijk verboden om nog te fietsen (of met de fiets aan de hand te wandelen) in de Adolf Buylstraat, de Kapellestraat en de Vlaanderenstraat. Dit zal vanaf deze week ook ter plaatse duidelijk gemaakt worden met extra borden.

Opgelet voor deur-aan-deurverkoop

Vorige week vaardigde de gouverneur van West-Vlaanderen een politiebesluit uit met een aantal extra coronamaatregelen die voor de hele provincie gelden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verbod op huis-aan-huisbezoeken, bijvoorbeeld door de kerstman of voor Driekoningen. Ook alle verkoopsactiviteiten waarbij er rechtstreeks contact is met de bewoners van een huis of waarbij leurders of verkopers een woning betreden, zijn strikt verboden. Waakzaamheid is dus geboden: zowel om voldoende afstand te houden, maar ook voor eventuele oplichters.

Verenigingen kunnen wel nog steunacties en occasionele verkopen organiseren, met de nodige voorzorgen. Ze moeten de producten die ze verkopen dan ofwel laten leveren door een professionele pakjesdienst (waarbij fysiek contact vermeden wordt) of ze kunnen terecht bij het afhaalpunt van Stad Oostende. Zelf deur-aan-deur gaan mag dus niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in