Het is ondertussen meer dan een jaar dat we in Oostende geconfronteerd worden met het coronavirus. Dat heeft heel wat impact gehad op ons dagelijkse leven maar wat betekent dat nu in cijfers voor een stad als Oostende. VRT deed een onderzoek naar de cijfers in alle gemeentes in België.

Hoeveel mensen raakten besmet in Oostende sinds het begin van de pandemie? Hoeveel mensen sterven er gemiddeld per jaar en hoeveel waren er dat in 2020. Deze cijfers vonden we bij Statbel en via Sciensano zo krijgen we een zicht op de oversterfte in Oostende. Let wel het percentage oversterfte wil niet zeggen dat dit allemaal mensen zijn die gestorven zijn door corona, het geeft gewoon aan als er meer of minder mensen gestorven zijn dat in een gemiddeld jaar.

De algemene cijfers over corona

4,6 % van de Oostendenaars (als elke besmetting uniek is) raakten besmet met het virus. Dat cijfer is een aanname want het kan zijn dat er mensen meerdere keren besmet geraakt zijn met het virus. Het is dus hoogstwaarschijnlijk dat dit percentage nog iets lager ligt.

In 2020 telden we 71 overlijdens meer dan in een gemiddeld jaar, ook hier moeten we met een aantal zaken rekening houden. Zo stijgt de bevolking in Oostende jaarlijks een beetje waardoor ook zonder corona er een kleine verhoging merkbaar zou zijn. De oversterfte ten opzichte van een gemiddeld jaar ligt 7,1 % hoger.

Impact op financiële toestand in Oostende

Bart Tommelein geeft aan dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op de begroting in Oostende. Hoe groot die impact is, dat is momenteel nog niet duidelijk. Wel is het zo dat Oostende heeft beslist om de investeringen die gepland waren niet uit te stellen, door deze beslissing stijgt de schuld van de Stad Oostende wel verder.

Oostende heeft een aantal initiatieven opgezet om de eenzaamheid die door de pandemie is ontstaan aan te pakken. Zo werden ouderen regelmatig opgebeld om te vragen hoe het met hen ging. Er werden ook een aantal digitale initiatieven georganiseerd om de eenzaamheid tegen te gaan.

Initiatieven tegen armoede

Het OCMW van Oostende nam een aantal extra maatregelen om te zorgen voor meer materiële ondersteuning voor de kansarmen. Er werd ook gezorgd voor laptops voor kinderen uit kansarme gezinnen.

Steun voor lokale bedrijven

Met de Oostendebon kreeg iedere bewoner en tweedeverblijver een bon van 60 euro om te spenderen bij de lokale handelaar die deelnam aan de actie. Ook werd er uitstel verleend voor lokale belastingen. Het Economisch Huis kreeg meer dan 1,1 miljoen euro extra maar daar kreeg de lokale handelaar niets van te zien, dit geld werd gebruikt voor de organisatie van het coronaproof winkelen. Dit geld had misschien beter gespendeerd kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in