We hebben met veel Oostendenaars gevolgd hoe het Mathieu verging tijdens zijn poging om het kanaal tussen Dover en Frankrijk over te zwemmen. Mathieu zwom uiteindelijk 56 kilometer en dat in een tijd van 12 uur en 47 minuten.

Nu twee dagen na zijn spetterende prestatie neemt hij even de tijd om terug te kijken op deze bijzondere prestatie. Mathieu is nog maar de 18de Belg die erin slaagt om het kanaal over te zwemmen.

Mathieu over zijn overtocht

We varen weg uit Dover harbour richting Samphire Hoe. De startplaats van de overtocht. Het is stil op de boot. Ik word ingesmeerd met een soort vet die me moet beschermen tegen de koude en tegen de wonden. De boot zet mij af aan het strand.
De opdracht van hieruit is “simpel”. Je begint op droog land en je eindigt op droog land.
Ik steek mij armen in de lucht, de toeter van de boot weerkaatst en ik ga te water. Off we go.
We zijn vertrokken voor een GROOT avontuur.

EEUWIGE ZWEMGLORIE!!!HET ENGELS KANAAL OVERGEZWOMMEN!!!56 KM IN 12U47 !! WE DID IT!! We hebben hier uiteindelijk 11…

Geplaatst door Matthieu Bonne op Woensdag 18 september 2019

Het water was koud. Het decor was donker en vreugdeloos. Het enige wat ik zag waren de oogverblindende lichten van de boot. De zee was omhuld in een zwart portret. Engeland en Frankrijk waren nergens meer te bespeuren. De duisternis en het onbekende in. Ik vond het beangstigend, maar het gedacht dat ik naar zonsopgang toe zwom zorgde voor rust en kalmte. Mijn hoofd naar beneden en zwemmen. “Sluit jezelf op in een soort cocon, en kom er niet meer uit tot je in Frankrijk staat”, was mijn gedachtengang.

We kregen zelf kort bezoek van een pak dolfijnen en een nieuwsgierige zeehond. Alles ging goed en we maakten progressie.

Na ongeveer 9 uur zwemmen zie ik Cap Gris Nez voor mij liggen! Land! Wat een waanzinnig moment. Maar daar bleef het ook bij. Ik kwam niet dichter.
Of zo leek het toch. Uren gaan voorbij en het was alsof ik daar ter plekke bleef zwemmen.
Nog een laatste keer versnellen. Een laatste duw.
Nog eens alles uit mijn vermoeide lijf persen.
Mijn lichaam schreeuwde het uit van de pijn

Maar dan, 56 km en 12u47 later, zet ik voet op het Franse zand na een hels gevecht met de zee.

Ik word de 18e Belg in 150 jaar kanaalzwemmen die het voor elkaar krijgt en ik kan niet trotser zijn dan dit. Dit was een waanzinnige belevenis alsook de weg ernaartoe.
6 maand training. 6 maand geleefd als een kluizenaar.

Bedankt aand iedereen voor de geweldige steun.
💙🧜🏽‍♂️ Matth

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in