Er werden de hele dag door beslissingen genomen, dit is het overzicht van alle maatregelen die vanaf middernacht van kracht gaan in Oostende. We moeten er even doorbijten en we wensen iedereen veel sterkte!

Zorg, Gezondheid & Welzijn

In de woonzorgcentra van Stad Oostende (de Boarebreker en Alphonse Lacourt) is geen bezoek toegelaten. Meer info.

Ziekenhuizen (AZ Damiaan & Campus Serruy AZ Sint-Jan): algemeen verbod op bezoek met aantal uitzonderingen. Zie hiervoor de websites van de ziekenhuizen: www.azdamiaan.be/nl/ en www.azsintjan.be/

De Huisartsenkring Middenkust, die alle actieve huisartsen van Oostende en Bredene vertegenwoordigt, volgt de situatie op de voet. Er worden maatregelen genomen om de huisartsenwachtdienst in het weekend zodanig te organiseren zodat je telefonisch kan behandeld worden (inclusief het verstrekken van een ziektebriefje). Heb je symptomen? Bel dan naar je huisarts of de huisartsenwachtdienst. (059 70 97 98). Gelieve alle niet dringende medische vragen uit te stellen en in het bijzonder ook de huisartsenwachtdienst niet voor banale zaken te gebruiken. Correcte informatie over het corona virus vind je op: www.info-coronavirus.be

Alle ontmoetingscentra van Stad Oostende blijven minstens tot 13 april gesloten. Voor wie geen andere oplossing heeft, wordt maaltijdbedeling aan huis voorzien. Meer info.

Vanaf zaterdag 14/3 sluiten ook centra voor dagverzorging De Kust en Clemence Wante.

De Centrale Campus van het OCMW in de Edith Cavellstraat blijft toegankelijk, maar werkt vanaf maandag enkel op afspraak. Tijdens de openingsuren (van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur) is er wel een permanentie aan de hoofdingang voor de meest noodzakelijke dienstverlening. Er zijn medewerkers van permanentie om de urgentie van de hulpvraag in te schatten.

Alle welzijnsmedewerkers van Stad Oostende volgen de maatregelen van POD Maatschappelijke Integratie en proberen in de mate van het mogelijk contact met cliënten te vermijden. Niet-essentiële afspraken worden afgebeld, huisbezoeken worden vermeden en uitgesteld tot een latere datum. Cliënten worden  gevraagd rechtstreeks contact op te nemen met hun maatschappelijk werker of te bellen naar het algemeen nummer: 059 59 10 10.

Sociale kruidenier Antenne blijft geopend volgens de normale openingsuren, maar het ontmoetingscentrum gaat dicht.

De Commissie Juridische bijstand, die zitdagen heeft in Huize Kooy, schort vanaf maandag 3 april alle eerste en tweedelijnshulpverlening op voor onbepaalde tijd

De vaste zitdagen van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) van dinsdagmiddag en donderdagochtend worden tot en met 3 april opgeschort. Het Sociaal Verhuurkantoor blijft telefonisch bereikbaar via het algemeen nummer 059 43 37 78 of via mail op info@svkbredeneoostende.be. Huisbezoeken worden beperkt tot een minimum. Enkel voor dringende interventies (bv. elektriciteitspanne, defecte verwarming,…) wordt er nog ter plaatse gegaan. Voor dringende zaken kan er telefonisch een afspraak worden vastgelegd.

Horeca & Handel

Cafés, restaurants en discotheken blijven gesloten. Bij frituren, broodjeszaken, kebabzaken kan je alleen afhalen. De zitgelegenheden kunnen niet meer gebruikt worden. Ook thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan. We zullen als stad samen met Economisch Huis bekijken hoe we de handelaars kunnen ondersteunen. We raden de bevolking aan om voeding telefonisch en/of online te bestellen of af te halen. 

Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.

Voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken, kortom winkels die essentiële diensten leveren, blijven open zoals gewoonlijk, ook in het weekend.

Andere handelszaken en winkels sluiten tijdens het weekend, maar blijven tijdens de week wel open. Kappers mogen open blijven tijdens de week en in het weekend, maar in het weekend is het enkel op afspraak.

De markten in het stadscentrum op donderdag en zaterdag kunnen blijven doorgaan: in het weekend kan enkel voedsel aangeboden worden, in de week alle koopwaar. Dat betekent dat de bloemenmarkt op zondag niet zal doorgaan.

Onderwijs & Kinderen

Alle lessen in de Oostendse scholen worden opgeschort tot en met 3 april. Zowel bij het kleuter-, lager als middelbaar onderwijs en volwassenenonderwijs wordt vanaf maandag 16 maart gevraagd om kinderen thuis te houden.

De scholen voorzien wel opvang want sommige ouders (bijvoorbeeld in zorgberoepen en veiligheidsberoepen kunnen nu niet gemist worden op het werk. Sommige families kunnen alleen beroep doen op grootouders, en dat is nu net een risicogroep voor de verspreiding van het virus. Niet elke ouder kan thuiswerken en niet elke ouder kan nu zo lang vakantie nemen. Ook bij opvang wordt rekening gehouden met hygiëne, afstand, ventilatie… Het is ten stelligste afgeraden om kinderen te laten opvangen door grootouders.

Kinderdagverblijven blijven geopend, conform de richtlijnen van Kind & Gezin.

Het conservatorium en de kunstacademie zijn gesloten tot en met 3 april.

Aan alle jeugdorganisaties- en bewegingen uitdrukkelijk gevraagd om alle activiteiten en evenementen te annuleren tot het einde van deze maand. Dit betekent concreet geen wekelijkse noch weekendactiviteiten van jeugdorganisaties zoals Scouts- en Gidsen Vlaanderen, Chiro Jeugd Vlaanderen, KSA, jeugdhuizen, en dergelijke.

Jeugdverblijfcentrum Duin & Zee, fuifzaal Elysée,  Polyvalente zaal ’t Bosjoenk en de speel-o-theek sluiten de deuren tot en met 3 april. Alle activiteiten worden ook geannuleerd.

De Wegwijzer is eveneens gesloten tot en met 3 april. Er worden voorlopig geen nieuwe afspraken gemaakt voor na 3 april

Vrije Tijd

Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Het Uitloket is gesloten tot en met 3 april, maar wel nog telefonisch bereikbaar op 059 33 90 00.

De balie van Toerisme Oostende blijft open tijdens de week van 10.00 tot 17.30 uur. Tot en met 03/04 is het kantoor tijdens de weekends gesloten, maar blijft Toerisme Oostende bereikbaar op 059 70 11 99 en info@visitoostende.be

Het zwembad en ook alle andere sportinfrastructuur van Stad Oostende (Mr. V-Arena, sporthallen, skatepark De Veiling…) zijn gesloten tot en met 3 april.

Cultuurcentrum De Grote Post verplaatst alle voorstellingen concerten tot en met 3 april. Tickethouders zullen per e-mail verwittigd worden. Meer info op www.degrotepost.be/

In Kursaal Oostende waren reeds alle evenementen afgeschaft en Kursaal Oostende sluit nu ook de deuren tot en met 3 april.

De bibliotheek (en het leescafé) blijft gesloten tot en met 3 april.

MuZEE blijft gesloten tot en met 3 april.

Spilliaerthuis is gesloten tot en met 3 april.

Fort Napoleon sluit vanaf zaterdag 14 maart de deuren tot eind maart.

Stadsmuseum Oostende sluit vanaf zaterdag 14 maart tot en met 3 april.

Museumship Mercator en de Amandine zijn gesloten. 

Venetiaanse Gaanderijen zijn sowieso dicht wegens de renovatiewerken. 

Ook het Ensorhuis is dicht voor renovatiewerken. 

Containerpark & Afval

De twee containerparken van Stad Oostende, in Zandvoorde en de Vuurtorenwijk, blijven geopend. Ook de afvalophaling blijft gewoon doorgaan.

Evenementen

Alle evenementen en bijeenkomsten, zowel indoor als outdoor, zijn verboden tot en met 3 april. Klik hier voor een -niet volledige- lijst met afgelaste of uitgestelde evenementen in Oostende.

Alle ceremoniële evenementen en plechtigheden georganiseerd door Stad Oostende worden geannuleerd, ook tot 3 april. Ook huwelijksjubilea met bezoek bij mensen thuis worden uitgesteld.

Burgerlijke huwelijken kunnen wel doorgaan, maar wordt er nadien geen receptie voorzien. Aan de koppels wordt gevraagd om enkel dichte familie en vrienden mee te brengen naar het Stadhuis. Koppels die hun huwelijk annuleren, krijgen het geld dat ze betaald hebben, terug.

Wat uitvaarten betreft: koffietafels zijn verboden. Stad Oostende roept op om uitvaarten in besloten kring te laten plaatsvinden.
Tot 3 april zullen in de gemeenteraadszittingen en commissies geen publiek toegelaten worden. De gemeenteraad zal zoals gebruikelijk wel via streaming te volgen zijn op www.oostende.be/gemeenteraad.

Ook de gebedshuizen zoals kerken en moskeeën annuleren tot nader order alle activiteiten.

1 REACTIE

  1. Toutes ces décisions sont à prendre au sérieux,le coronavirus est un danger sanitaire,il faut que nous en ayons conscience!Courage aux scientifiques,médecins,personnels soignants etc…ils font tout ce qu’il faut pour nous préserver de la maladie,respectons-les en suivant nous aussi les règles proposées!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in