Vanavond kwam het geval waarbij de stad Oostende éénenveertig flats voor éénoudergezinnen heeft laten bouwen opnieuw ter sprake op de gemeenteraad. Dit project is al een hele tijd aan de gang en dit zal d’Ostendenoars nog heel veel geld kosten.

Hoe dit project tot stand kwam, men wou iets doen om alleenstaande ouders te ondersteunen die een woning zoeken, en heel politiek Oostende was laaiend enthousiast over dit project zowel de meerderheid als de toenmalige oppositie en het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

Nu blijkt dat het plan helemaal niet goed werd doordacht, zo voldoen de studio’s en appartementen die werden gebouwd helemaal niet aan de normen waar ze aan moet voldoen om ze voor een korte periode te kunnen verhuren. Bijgevolg kunnen deze appartementen niet verhuurd worden zoals ze er vandaag bij staan, die situatie sleept nu al meer dan een jaar aan. Ondertussen staan de gebouwen leeg en moet stad Oostende wel verder huur blijven betalen.

De onkunde van de politiek

Het idee was nobel, meer ruimte voor mensen die juist uit een relatie stappen. Dat wou de politiek in 2012 doen toen het dossier voor het eerst op de gemeenteraad is beland. Van deze nobele gedachte blijft vandaag alleen maar een bodemloze put over die betaald wordt door U en ik. Dus zonder dat er blijkbaar veel onderzoek werd gedaan en moest dat mooi verhaal er kost wat kost komen. Sp.a en vooral Nancy Bourgoignie heeft in dit dossier een grote rol gespeeld. De diensten van de Stad Oostende hadden er al op gewezen dat wat men beoogde te doen gewoon niet mogelijk was, maar deze informatie werd achtergehouden.

In 2010 kwam het dossier voor het eerst op de gemeenteraad maar het zou uiteindelijk nog tot 2016 duren vooraleer een bouwvergunning werd afgeleverd en toen was Kurt Claeys wel al mee verantwoordelijk als schepen. Om de verantwoordelijkheid dus helemaal weg te wuiven dat lijkt ons een beetje te gemakkelijk.

Dit project moest en zou er komen vlak voor de verkiezingen van 2018 en daarom werd er doorgeduwd, er werden twee stukken grond aangekocht door de stad Oostende. Het ene stuk op de Torhoutsesteenweg het tweede stuk in de Kaaistraat in Oostende, voor die gronden werd meer dan een miljoen euro betaald. Daarop werd die grond weggeven en daarna heeft de stad zichzelf een wurgcontract aangemeten voor 27 jaar.

Kurt Claeys die verantwoordelijk is voor dit project als Schepen van ruimte en wonen is voor een groot stuk verantwoordelijk in dit project. Als architect zou je toch kunnen verwachten dat hij belegd is in deze materie. De manier waarop hij vanavond op de gemeenteraad antwoordde was een toonbeeld van hoe het niet moet, zoekend achter excuses verwijzend naar een enthousiasme van een paar jaar geleden en vooral totaal niet to-the-point.

Dit project werd niet uitgewerkt, er werd niet nagedacht en er werd totaal geen rekening gehouden met de vereisten voor de bouw van een dergelijk gebouw.

Financieel drama voor Oostende

Het huurcontract, waarbij we dus een gebouw huren die leegstaat, waarvan we de grond eerst hebben weggegeven loopt 27 jaar. De huurprijs die voor een appartement gevraagd kan worden dekt nooit de kosten dus zelfs al de gebouwen niet leegstaan dan nog kost ze de stad handenvol geld.

De grote winnaar is dus zeker de bouwpromotor die hier goed zijn zakken heeft kunnen vullen op de rug van de Oostendenaar en vooral dankzij politieke onkunde.

Door alle geklungel is dit nu een juridisch kluwen geworden, de stad heeft een team van advocaten aangesteld en die kosten handenvol geld. Bovendien is dit een juridische procedure die jaren kan aanslepen. Een oplossing is dus niet voor morgen, ondertussen blijft de Oostendenaar betalen voor gebouwen die leegstaan en staan te verloederen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in