Het was De Tijd die onlangs uitpakte met cijfers over het aantal buitenlanders die in een sociale woning woont. In Vlaanderen is één op de zeven huurders van een sociale woning een buitenlander, dat betekent dat 20.000 van de 124.000 huurders buitenlander zijn. In Oostende liggen we een stuk onder dat gemiddelde.

In Oostende is dat in slechts 10,3 % van de gevallen dat een buitenlander een sociale woning huurt. Oostende scoort daarmee veel lager Antwerpen, Mechelen of Roeselare waar dat aandeel boven de twintig procent is gestegen.

Let wel Belgische huurders met migratieroots zijn niet meegeteld in deze cijfers.

Wat wel opvalt is dat in Oostende de grote meerderheid van de sociale huurders van buiten de EU-afkomstig is. We hebben dus minder sociale huurders afkomstig uit de EU dan het gemiddelde in Vlaanderen. Het aandeel van buitenlanders als sociale huurder is al jaren vrij stabiel.

Strengere voorwaarden om sociale huurder te worden

Wie nu in aanmerking wil komen om sociale woning te krijgen die moet minstens de helft van de voorbije tien jaar zonder onderbreking in de gemeente of stad van aanvraag gewoond hebben. Bovendien moeten buitenlanders nu genoeg Nederlands kennen om een woning te mogen huren.

Kortom de sociale woningen in Oostende worden niet overspoeld door buitenlanders.

Al meer dan 2.900 Ostendenaars installeerden onze app, heb jij hem al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in