De coronacrisis maakte duidelijk dat voldoende en gezonde voeding voor iedereen niet altijd vanzelfsprekend is. In Oostende zijn 9 noodvoedselhulporganisaties actief. In het kader van de structurele aanpak van armoede wil Stad Oostende hen helpen in een verdere professionalisering. Via een voedselverdeelplatform wil de stad hierin haar regierol opnemen. Een eerste stap is de ingebruikname van een bedrijfsloods.

Voldoende en gezonde voeding voor iedereen, het is een basisrecht. De coronacrisis heeft echter pijnlijk duidelijk gemaakt dat dit niet vanzelfsprekend is. In Oostende zijn 9 noodvoedselhulporganisaties actief die helpen om voedsel tot bij de mensen te brengen die onvoldoende hebben. In het kader van de structurele aanpak van armoede willen we hen helpen om te professionaliseren. Via een voedselverdeelplatform wil Stad Oostende hierin haar regierol opnemen. Een eerste stap is de ingebruikname van een bedrijfsloods.

Negen organisaties actief

Onder de noemer ‘Antenne’ heeft Stad Oostende sinds enkele jaren een ‘sociale kruidenier’. In de Antenne kunnen mensen die het financieel moeilijk hebben terecht om voeding te kopen aan lage prijzen. Daarnaast zijn in Oostende 8 organisaties actief rond voedselhulp. Deze verenigingen en vzw’s hebben elk een eigen invalshoek en voorzien kwetsbare Oostendenaars van voedselpakketten of maaltijden op diverse locaties.

Schepen Natacha Waldmann: “Noodvoedselhulp blijft helaas noodzakelijk, bovenop de armoedebestrijding in de Stad. Daarom zal Stad Oostende, in overleg met deze partners, de verantwoordelijkheid opnemen voor het inzamelen, stockeren en dispatchen van voeding en voedseloverschotten. Tot nu doet deed elke organisatie dit voor zichzelf. Zo verlichten we het werk van de vrijwilligers en kunnen ze zich focussen op de mensen in plaats van op de logistiek. Dat komt de mensen in armoede rechtstreeks ten goede.”

Noodvoedingsmiddelen worden via verschillende kanalen aangeleverd  zoals de voedselbanken, overschotten bij grootwarenhuizen, landbouwoverschotten,….

Bedrijfsloods in het Ostend Stores Business Park

De werking zal gecentraliseerd verlopen vanuit een uitgeruste bedrijfsloods. Op deze manier kan transport en stockage gebeuren volgens de gangbare reglementering rond voedselveiligheid. De ruime loods is volledig uitgerust. Er zijn ook gekeurde koelcellen voorzien.

Schepen Anseeuw, bevoegd voor stadsgebouwen benadrukt: “Het werk van de verschillende organisaties en vrijwilligers, die dagelijks bezig zijn met voedselbedeling, is van onschatbare waarde. Met de nieuwe loods aan de Oudenburgsesteenweg willen we hen daarbij helpen. Het is een goed uitgeruste locatie, ten voordele van mensen die het minder goed hebben onze stad, waar een dergelijk voedselplatform een wereld van verschil maakt.”

Voedselnetwerk

Schepen Natacha Waldmann: “Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt hoezeer een doorgedreven samenwerking een meerwaarde bleek voor alle partners. Als Stad willen we dit dan ook verder uitbouwen, met behoud van de identiteit van elke partner. Dat komt elke Oostendenaar die er nood aan heeft absoluut ten goede. Het voedselplatform oprichten is een belangrijke stap in de goede richting.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in