17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Armoede en ook in Oostende brengen verschillende armoedeorganisaties armoede onder de aandacht. De Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen Oostende vzw (BMLIKO) en Stad Oostende organiseren een bijzondere fototentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen. De werkgroep 17 oktober lanceert een opvallende affichecampagne.

In Oostende kan er dit jaar door de huidige coronamaatregelen geen ‘Soep an d’Horloge’ georganiseerd worden en daarom slaan Stad Oostende, BMLIKO en de werkgroep 17 oktober de handen in elkaar om dit belangrijk actueel thema voldoende in de kijker te plaatsen.

Fototentoonstelling ‘Expressie van verbeelding, tot weergave van realiteit’

De Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen Oostende vzw (BMLIKO) bestaat 25 jaar en naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede zet Oostende de werking van BMLIKO in de kijker met een heel aparte fototentoonstelling. De expo is met en door de mensen van de beweging tot stand gekomen. In 2014 namen de deelnemers één jaar lang elke maand deel aan deze fotoworkshop. De thema’s kozen ze zelf: mijn wijk, mijn vakantie, enz… Ze kregen allemaal een wegwerpcamera waarmee ze aan de slag gingen binnen hun leefwereld. Nadien bekeken en bespraken ze samen de foto’s om elkaar te inspireren, elkaar te leren kennen én hun eigen grenzen te verleggen. “Dit sociaal-artistiek project werd begeleid door kunstenaars via de Oostendse organisatie ZANDZAND. Het fotoresultaat is bijzonder, zowel voor de deelnemers als voor de kijkers. De deelnemers lieten via beelden aan elkaar zien hoe zij de wereld ervaren. De discussie in de groep leverde veel inzichten en vriendschap op. Tussendoor werden vragen zoals ‘Waar kan ik terecht voor huiswerkbegeleiding voor mijn kind?’ heel spontaan beantwoord. Als kijker kijk je door hun ogen naar hun wereld. De stuk voor stuk unieke foto’s laten stuk voor stuk straffe verhalen van stuk voor stuk unieke mensen zien. Filmmaakster Lisa Tahon, fotografe Griet Inghelbrecht en vrijwilliger bij BMLIKO Lien Libin ondersteunden het werk- en leerproces van de deelnemers”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.

Affichecampagne door werkgroep 17 oktober

Ook de Werkgroep 17 oktober pakt uit met beelden in het straatbeeld. Ter gelegenheid van de Dag tegen Armoede wordt de komende weken een affiche rond dit thema in de straten van Oostende verspreid. “De nationale slogan dit jaar is ‘Armoede is een job waar je niets voor terug krijgt!’. Met de slogan wordt aangetoond dat het leven in armoede veel tijd en energie vergt, dat het een dagelijkse taak is om te overleven. De werkgroep legt ook de nadruk op de huidige crisis. ‘Iedereen kent de gevolgen van corona, niemand kent de gevolgen van armoede.’”, geeft schepen van Welzijn, Natacha Waldmann mee.

Op de Facebookpagina van werkgroep 17 oktober Oostende kun je in de week van 12 tot 17 oktober 2020 getuigenissen lezen van mensen die deze worsteling dagelijks moeten meemaken.

Over BMLIKO

De Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen Oostende vzw is een samenwerking van mensen in armoede en medestanders die gebruik wil maken van de ervaring van de armsten om vanuit hun kennis structurele veranderingen in de maatschappij na te streven waardoor alle armen erop vooruitgaan.

Met de kennis die ze opdoen tijdens de maandelijkse themabijeenkomsten en de huisbezoeken gaat BMLIKO in dialoog met het maatschappelijke middenveld en de diensten om concrete voorstellen tot structurele en duurzame verandering te bespreken. De resultaten van deze dialooggroepen worden breder bekend gemaakt via een publicatie. Waar mogelijk laat BMLIKO op de maatschappelijke dialoog een politieke dialoog volgen om wat regionaal mogelijk is, in Vlaanderen en België politiek te laten verankeren.

Omdat de beweging er van uit gaat dat armoede universeel is, werken ze graag samen met andere verenigingen die zich inzetten om armoede uit de wereld te helpen. Zo werken ze mee in het Welzijns- en Armoedeplatform van de stad Oostende, het provinciaal armoedeoverleg en het Vlaamse netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.

Werkgroep 17 oktober

In steeds meer landen op diverse continenten komen op 17 oktober op tal van plaatsen honderden mensen samen om te getuigen en om kenbaar te maken dat ze weigeren armoede nog langer te aanvaarden. Ook wordt er teruggedacht aan allen die het slachtoffer werden van een leven van ellende en uitsluiting. De getuigenissen van de armsten, hun ervaringen en hun hoop op een betere toekomst, staan centraal. In Oostende organiseert de werkgroep 17 oktober verschillende acties om het thema voldoende en regelmatig in de kijker te plaatsen.

_____

De fototentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen Oostende loopt van 13 oktober tot en met 7 december 2020. De expo is een initiatief van Stad Oostende in samenwerking met BMLIKO en is vrij te bezichtigen in de Nieuwe Gaanderijen.

Meer info: www.oostende.be/cultuur en www.uitinoostende.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in